PAZITE NA SEBE

BOJITE SE SIMPTOMA MENOPAUZE? Žene, ova namirnica će vas spasiti muka

Objavljeno:23.11.2018 - 10:04
A A A Times Arial

Žene koje jedu mnogo voća i povrća mogu imate manje tjelesnih i mentalni problema povezanih sa menopauzom od onih koje su sklonije prehrani bogatoj slatkišima, masnoćama i grickalicama, pokazalo je iransko istraživanje. 

Naučnici su u upitnicima o prehrani i učestalosti i vrsti simptoma obuhvatili 400 žena koje su prošle menopauzu. 

menopauza-nsl

Među pitanjima u uputnicima bila su pitanja o  valovima vrućine, noćnom znojenju, problemima sa mišićima i zglobovima i problemima sa mokraćnim mjehurom. 

MENOPAUZA MI JE UNIŠTAVALA BRAK, A ONDA SE DESIO PREOKRET: Kćerka me nagovorila da uradim OVO

Naučnici su utvrdili tri obrasca prehrane: prvu skupinu s mnogo voća i povrća, drugu s mnogo majoneze, ulja, slatkiša i deserta i treću s raznim vrstama masne hrane i grickalica.

Naučnici su potom podijelili žene u skupine prema tome koliko su bile blizu jednom od tih obrazaca prehrane. U poređenju sa ženama koje su konzumirale najmanje voća i povrća žene koje su jele najviše ‘zelenog’ imale su najblaže simptome menopauze i ta životna promjena najmanje je utjecala na njihovo tjelesno i mentalno stanje.

menopauza3

Za usporedbu žene koje su konzumirale najviše masne hrane i grickalica imale su veće izglede patiti od simptoma menopauze koji su utjecali na kvalitetu njihova života i na njihovo tjelesno i mentalno zdravlje od onih koje su jele više ‘zelenog’.

KREĆE VEĆ OD 35: Ovo su znakovi da vas uskoro stiže menopauza!

“Masna i zašećerena prehrana ima mnogo jednostavnih ugljikohidrata i nezdravih masti, posebno zasićenih i transmasti i relativno malo vlakana što povećava upalne biomarkere i tjelesnu težinu i svi su povezani sa simptomima menopauze”, kaže voditeljica studije Gity Sotoudeh s teheranskog medicinskog fakulteta.

menopauza2

“S druge strane voće i povrće ima malo masnoća i dobar je izvor mikronutrijenata, antioksidansa koji pomažu tijelu da smanji upalu i održi zdravu tjelesnu težinu tijekom menopauze”, kaže Sotoudeh. 

“Voće i povrće također je bogato vlaknima koja mogu promijeniti metabolizam estrogena i smanjiti fluktuaciju razine hormona estrogena, a što smanjuje rizik pojave simptoma”.

menopauza

Žene obično prolaze menopauzu u dobi između 45 i 55 godina života. S odumiranjem jajnika i padom proizvodnje estrogena i progesterona u godinama koje prethode menopauzi i nakon toga i žene mogu iskusiti simptome koji se kreću od vaginalne suhoće do promjena raspoloženja, bolova u zglobovima i nesanice.

menopauza

Pretilost, neaktivnost, pušenje i konzumiranje alkohola povezani su s povećanim rizikom teških i učestalih simptoma menopauze, naveli su autori studije u časopisu Menopause.

Neka ranija istraživanja također su povezala prehranu s malim udjelom  masnoća i visokim udjelom integralnih žitarica, voća i povrća s manje valova vrućine i noćnog znojenja, navode autori.

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!