ŠTA UZROKUJE NEPLODNOST? Smanjena sposobnost ili potpuno odsustvo mogućnosti reprodukcije najčešće je uzrokovano ovim pojavama!

Porodica i zdravlje
ŠTA UZROKUJE NEPLODNOST? Smanjena sposobnost ili potpuno odsustvo mogućnosti reprodukcije najčešće je uzrokovano ovim pojavama!
.

Neplodnost ili nemogućnost reprodukcije je pojava s kojom se sve češće susreću mnogi parovi, a ovo su neki od razloga te pojave. 

Reprodukcijska sposobnost je jedan od najvažnijih mehanizama kojima su ljudi opremljeni. Odsutnost ove sposobnosti, neki od nas smatraju vrlo bitnim nedostatkom. Ukoliko par koji želi imati djecu ne uspije u tome nakon godinu dana nezaštićenih odnosa, javlja se sumnja da imaju problema sa neplodnošću. 
Zapravo, već sama činjenica da nakon godinu dana ne možete začeti, dobar je razlog da odete liječniku i provjerite jeste li neplodni. U našoj zemlji je 12-15% parova neplodno, a uzroci neplodnosti su u 30-40% slučajeva na strani žena i isto toliko na strani muškaraca. U preostalim slučajevima su oba partnera neplodna ili se ne može pronaći uzrok neplodnosti.
Većina uzroka neplodnosti u medicini je ipak poznata. Ukratko ćemo vam iznijeti te uzroke kod žena i muškaraca.

1
Uzroci ženske neplodnosti
Endometrioza – ovo stanje karakterizira rast endometrijskog tkiva izvan šupljine maternice (na jajnicima, jajovodima ili drugim organima). Endometrijsko tkivo je tvar koja se obično izlučuje iz tijela žene za vrijeme mjesečnice, no u slučajevima kad se pojavi izvan maternice, nema mogućnosti otjecanja, pa se javljaju komplikacije.

2
Problemi sa ovulacijom – ovo se stanje javlja zbog abnormalnosti u ispuštanju hormona koji potiču otpuštanje zrelih jajašaca iz ovarija.
Loša kvaliteta jajašaca – slabe ili oštećene stanice jajašaca obično su znak loše kvalitete. Dob je glavni razlog, jer sa starenjem žene i njena jajašca stare. Žene su najplodnije u periodu između 20-te i 30-te godine života. Sa starenjem opada plodnost. Tako se u dobi od 35-39 godina neplodnost javlja u 20% slučajeva, a značajnije pada nakon 40-te godine. Ovo stanje s vremenom dovodi do menopauze.

3
Sindrom policističnih jajnika – formacija malih cisti u jajnicima može biti rezultat neredovite ovulacije ili hormonalne neravnoteže. 
Blokada jajovoda – jednom kad se blokira prolaz jajašca prema maternici ili spermija prema jajnicima, vrlo je mala vjerojatnost začeća jer se dvije stanice ne mogu sastati. Uzroci ovog stanja mogu biti upale ili neki oblici spolno prenosivih bolesti.

4

Uzroci muške neplodnosti 
Blokada sjemenovoda – može se pojaviti u epididimusu ili u vas deferensu, jedno i drugo su kanali kroz koje prolaze spermiji. Glavni razlog pojave blokade su spolno prenosive bolesti i infekcije.  
Problematična spermija – ovo može biti sve od odsutnosti spermija do malog broja spermija, te slabe kvalitete spermija ili njihove deformacije.

5
Imunološki uzroci – ovo može biti posljedica reakcije imunološkog sustava na bilo koji fenomen. Autoantitijela mogu se naći nakon virusne infekcije ili operacija. Kod muškaraca se ovo obično javlja nakon vazektomije.
Ostala oštećenja spolnih žlijezda – postoji niz uzroka koji mogu dovesti do oštećenja spolnih žlijezda, poput zračenja, djelovanja raznih lijekova, otrova, dodir sa nekim kemikalijama, pušenje i sl. 

6

Kombinacija ženskih i muških faktora
Ovo se javlja kad oba partnera pojave stanja koje se mogu identificirati kao razlog neplodnosti. 
Neobjašnjiva neplodnost
Ovo je vjerojatno zbroj svih razloga kada liječnici ne mogu pronaći nešto konkretno nakon proučavanja slučaja.

7

Ne propustite