Milorad Dodik sutra polaže zakletvu u Banjoj Luci

Region
Milorad Dodik sutra polaže zakletvu u Banjoj Luci
.

Konstitutivna sjednica novog, desetog, saziva Narodne skupštine Republike Srpske bit će održana u ponedjeljak u Banjoj Luci.

Prije skupštinkog zasjedanja novoizabranim poslanicima bit će dodijeljeni certifikati Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Sjednicom će predsjedavati radno Predsjedništvo koje čine najstariji poslanik ovog saziva Dane Malešević (DNS) te tri najmlađa poslanika iz tri partije s najvećim brojem poslanika, Denis Šulić (SNSD), Davor Šešić (SDS) i Aleksandar Glavaš (DNS). Predviđeno je i polaganje svečane zakletve narodnih poslanika, novoizabrane entitetske predsjednice Željke Cvijanović i potpredsjednika Ramiza Salkića i Josipa Jerkovića.

Također, svečanu zakletvu u entitetskom parlamentu položit će i član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik. Dodajmo i da će se konstituirajuća sjednica Predsjedništva BiH održati u Sarajevu dan poslije Banje Luke, u utorak.

Na prvoj sjednici novog saziva bit će izabran predsjednik Narodne skupštine RS, a odluka kojom se utvrđuje broj potpredsjednika bit će donesena uoči samog zasjedanja, dok će na kraju sjednice potpredsjednici biti izabrani. Parlament po poslovniku može imati do četiri potpredsjednika - po jednog iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, te jednog iz najveće opozicione stranke i jednog kako to odluče stranke većine.

Bit će pokrenute i inicijative za izbor delegata iz RS-a u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i delegata u Vijeću naroda RS. Budući da je krajnji rok za njihov izbor 6. decembar, parlamentrane stranke će do 28. novembra do 15 sati, dostaviti Narodnoj skupštini liste kandidata za izbore delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće naroda RS.

Po najavama predstavnika SNSD-a, skupštinsku većinu će činiti između 50 i 60, od ukupno 83 poslanika.

Ne propustite