VOZAČI, DA LI STE ZNALI: Koliko iznose kazne za pušenje u automobilu?

Zanimljivosti
VOZAČI, DA LI STE ZNALI: Koliko iznose kazne za pušenje u automobilu?
.

Federacija BiH je u procesu usvajanja novoga Zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, kojim će se znatno restriktivnije nego do sada tretirati ova oblast.

Nacrt zakona utvrđuje jasne zabrane uporabe svih duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, osim duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje, u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i u javnom prijevozu. Također, zabranjuje se uporaba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe, piše Večernji list.

11

Roditelji koji puše u automobilu u kojem se voze njihova djeca morati platiti novčanu kaznu od 100 KM. Tolika je predviđena kazna i za one koji budu konzumirali cigarete na javnim mjestima gdje je to zabranjeno.

Nadalje, osigurava se provedba zabrane pušenja te je propisano da su istu obvezni osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno. Morat će biti postavljene i vizualne informacije koje se sastoje od grafičkoga znaka zabrane pušenja i teksta koji glasi “Zabranjeno pušenje”, kao i informacije o načinu prijavljivanja i sankcioniranju.

cigareta

Propisano je postupanje u slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja u mjestima i prostorima gdje je pušenje zabranjeno te, naravno, sankcije. Naravno, kao i u drugim zemljama koje su usvojile slične propise, predviđeni su i prostori u kojima će pušenje biti dopušteno, a zbog prirode mjesta i prostora te određenih preporuka Vijeća Europe.

ccar

U skladu s pravilima EU-a Između ostalog, utvrđuje se zabrana stavljanja u promet duhanskih proizvoda koji sadrže aditive. Filtri, papiri i kapsule neće moći sadržavati duhan ni nikotin.

asdfgh

Kutije cigareta će i ubuduće morati sadržavati upozorenje o štetnosti pušenja, a u odnosu na ranija upozorenja, novina je da zakon uvodi i kombinirana upozorenja, koja se sastoje od fotografije ili druge ilustracije i odgovarajućeg teksta dodatnog upozorenja. Takva pravila odavno se primjenjuju u Europskoj uniji, sukladno čijim propisima je pripreman i novi federalni zakon.

cigara

Slike koje će vas podsjetiti da nikada ne smijete izgubite vjeru u čovječanstvo : Broj #3 će vam popraviti dan

Ne propustite