Zaev: Gruevski će biti vraćen u Makedoniju

Svijet
Zaev: Gruevski će biti vraćen u Makedoniju
.

 Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će odbjegli bivši premijer Nikola Gruevski, koji je osuđen na dvije godine zatvora, biti vraćen u Makedoniju.

 On je za Televiziju Alsat M odbacio špekulacije da se dogovorio s Gruevskim i omogućio mu da pobjegne, podsjećajući da je i u vrijeme postizanja Pržinskog dogovora bilo riječi kako ima dogovor s bivšim premijerom, ali da se pokazalo da to nije tačno.

 "Sve što sam govorio, tako je bilo. Ja kažem da će Gruevski biti vraćen. Mađarska treba kazati da li je bio kidnapovan, ili je svojevoljno ušao u diplomatsko vozilo", rekao je premijer Makedonije.

 Prema pisanju medija, Gruevski je 11. novembra iz Makedonije pobjegao preko Albanije i Crne Gore mađarskim diplomatskim vozilom.

 Gruevski, kojemu su prošle godine zbog sudskih postupaka oduzeti privatni i diplomatski pasoš, pobjegao je u Mađarsku da bi izbjegao izdržavanje kazne od dvije godine zatvora, na koju je pravomoćno osuđen za nezakonitu nabavku luksuznog mercedesa u vrijeme dok je bio premijer.

 Na Facebook-u je Gruevski u utorak, 13. novembra napisao da je "u posljednjih nekoliko dana primio bezbroj prijetnji po život" i da je u Budimpešti, gde je od mađarskih vlasti zatražio politički azil, prenosi RTCG.

Ne propustite