Lavrov: Dodik i Rusija zaštitnici Dejtona

Vijesti
Lavrov: Dodik i Rusija zaštitnici Dejtona
.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su Rusija, srbijansko rukovodstvo, kao i izabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik među najdosljednijim zaštitnicima Dejtonskog sporazuma, kojim se potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

"Zajedno se zalažemo za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, konstitutivni status i široke nadležnosti oba entiteta, kako Republike Srpske tako i Federacije BiH "- rekao je Lavrov u intervjuu za "Srpski telegraf". 

Istakao da međunarodna zajednica treba pomoći stranama u BiH u pronalaženju rješenja za problematična pitanja, dok visoki predstavnik treba otići.

Lavrov je naveo da se, prema Ustavu, BiH sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i RS, kao i Distrikta Brčko, a da su u sistemu državne uprave proporcionalno zastupljena tri konstitutivna naroda - Bošnjaci, Srbi i Hrvati, ali da se zapravo BiH upravlja preko visokog predstavnika međunarodne zajednice. 

"Uvjereni smo da je neophodno da odgovornost za sve što se dešava u zemlji bude potpuno prenesena na organe vlasti BiH u skladu s njihovim nadležnostima",  rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, došlo je vrijeme da se uklone elementi vanjskog protektorata, odnosno Ureda visokog predstavnika u BiH, koji je, kako je rekao, postao samo rudiment. 

"Uloga međunarodne zajednice treba da se svodi na pružanje pomoći stranama u BiH u širenju okvira zajedničkih interesa, traženju vlastitih načina kompromisnog rješavanja problema, uključujući reformu pravosudnog sistema, izmještanje stranih stručnjaka iz Ustavnog suda ove zemlje. Koliko znamo, izabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se, također, aktivno zalaže za to", zaključio je Lavrov.

Ne propustite