Šarović s ministrima poljoprivrede: Zatražen zajednički stav o odluci Kosova

Aktuelno
Šarović s ministrima poljoprivrede:  Zatražen zajednički stav o odluci Kosova
.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović učestvovao je u radu 12. godišnjeg sastanka ministara nadležnih za poljoprivredu zemalja jugoistočne Evrope, koji je održan danas u Strugi, Republika Makedonija.

Ministri nadležni za poljoprivredu razgovarali su o jačanju saradnje u razvoju poljoprivrede i ruralnih područja u regionu jugoistočne Evrope kao i o perspektivama poljoprivrede u kontekstu procesa integracije zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Šarović je zatražio zauzimanje zajedničkog stava predstavnika Evropske komisije i zemalja jugoistočne Evrope o odluci kosovskih vlasti kojim je uveden dodatni porez od 10 odsto na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Ministar je osudio spornu odluku i zatražio povlačenje ovakvih jednostranih poteza koji, kako je naglasio, "problematizuju poziciju bilo koje od CEFTA strana i koji, u suštini, znače vraćanje na stanje trgovine prije uspostavljanja regionalnog tržišta slobodne trgovine".

- Ovakva jednostrana odluka predstavlja najgrublji udar na osnovne principe na kojima počiva CEFTA sporazum i za očekivati je da će ovo pitanje ozbiljno eskalirati u vremenu pred nama - istakao je Šarović.

Tokom ministarskog sastanka Šarović je imao više bilateralnih razgovora s predstavnicima Evropske komisije i ministara zemalja jugoistočne Evrope, a s ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Milutinom Simovićem potpisan je Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Organizator i domaćin 12. godišnjeg radnog sastanka ministara ministarstava nadležnih za poljoprivredu zemalja jugoistočne Evrope je Ministarstvo poljoprivrede Republike Makedonije u saradnji sa Stalnom radnom grupom za regionalni ruralni razvoj (SWG) jugoistočne Evrope, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ne propustite