MJESEC DANA PRIJE MOŽDANOG VAŠE TIJELO ĆE VAM POSLATI OVO UPOZORENJE: Nikako ga ne ignorišite!

Porodica i zdravlje
MJESEC DANA PRIJE MOŽDANOG VAŠE TIJELO ĆE VAM POSLATI OVO UPOZORENJE: Nikako ga ne ignorišite!
.

Moždani udar označava prestanak funkcionisanja određenih grupa moždanih ćelija (oštećenje moždanog parenhima), a nastaje uslijed nedostatka hranljivih materija i/ili kiseonika. 

Ukoliko primijetite neuobičajene senzacije koje se dešavaju u vašem organizmu, jako je bitno da ih na vrijeme prepoznate, jer moždani udar može da dovede do:

– oduzetosti pojedinih dijelova tijela;

– poremećaja govora;

– ispada pojedinih vrsta osjećaja;

– smetnji u koordinaciji pokreta i hoda ili raznim psihičkim ispadima i poremećajima svijesti, a u skoro 33% slučajeva dolazi do fatalnog ishoda.

mozdani-udar-620x350

Vrste moždanih udara

Moždani udar može biti ishemijski (uzrokovan ugruškom koji začepi arteriju i onemogući protok krvi kroz nju) ili hemoragijski (uzrokovan puknućem krvne žile i prodiranjem krvi u okolno tkivo). Oko 85% moždanih udara su ishemijski koji mogu biti posljedica tromboze (stvaranje ugruška u oštećenoj arteriji koja mozak opskrbljuje krvlju) ili embolije (otkidanje komadića ugruška koji je nastao na drugom mjestu a krvnom strujom doputuje i začepi moždanu arteriju). Oko 15% moždanih udara su hemoragijski: intracerebralni hematom nastaje kada se krv iz krvne žile izlije u okolno tkivo mozga, a subarahnoidalno krvarenje nastaje kada se krv izlije u likvorske prostore oko mozga.

I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LIJEK: Spriječava srčani i moždani udar, uništava holesterol i JAČA IMUNITET

 

mozdani

Kako nastaje moždani udar?

Najčešći uzrok oštećenja krvnih žila u mozgu koja dovode do moždanog udara je ateroskleroza. Ateroskleroza je bolest koja dovodi do stvaranja naslaga masnoća, vezivnog tkiva, ugrušaka, kalcija i drugih tvari u stjenci krvne žile što uzrokuje sužavanje, začepljenje i/ili slabljenje stjenke krvne žile. Moždani udar povezan je s vrlo visokom stopom smrtnog ishoda, u dvije trećine bolesnika s preboljenim moždanim udarom zaostaje različit stupanj neurološkog deficita, a trećina bolesnika trajno je onesposobljena i potpuno je ovisna o tuđoj pomoći.

mozdani1

Upozoravajući znaci prije moždanog udara

Određenom broju moždanih udara prethode "upozoravajući znaci" - prolazni simptomi koji odgovaraju simptomima moždanog udara, ali su znatno kraćeg trajanja i u potpunosti se povuku nakon kraćeg vremena (simptomi uvijek traju kraće od 24 sata), a nazivaju se tranzitorne ishemijske atake (TIA). Osobe koje su imale TIA-u imaju značajno veći rizik nastanka moždanog udara. Bolesnik koji je imao tranzitornu ishemijsku ataku zahtijeva detaljnu neurološku obradu kako bi se utvrdio njezin uzrok.

mozdani3

Simptomi na koje treba obratiti pažnju:

– Trnjenje ruku ili nogu;

– mučnina, povraćanje;

– kratak dah, štucanje;

mozdani2

– slabost motornih funkcija ili utrnutost jedne polovine lica ili tijela;

– iznenadna pojava vrtoglavice sa nemogućnošću hodanja i stajanja, koja je praćena nagonom na povraćanje i povraćanjem, a pogoršava se sa promjenom položaja glave i tijela ili poslije fizičkog napora;

mucnina

– nagle pojave glavobolje, najčešće sa početkom u potiljačnom predelu koje mogu biti praćene pojavom slabosti pojedinih delova tela, povraćanjem ili izmenom stanja svesti;

– otežano izgovaranje pojedinih riječi, nemogućnost govora ili nerazumijevanje tuđeg govora;

mozdani4

– poremećaji vida: pojava duplih slika, potpuni gubitak vida na jednom ili oba oka, suženje vidnog polja itd.

Napomena: 

Čuvajte sebe i redovno se kontrolišite. 

 

Medicinska sestra pretrpjela MOŽDANI UDAR zbog nečega što SVI RADIMO u frizerskom salonu! BUDITEOPREZNI!

 

 

Ne propustite