SVE DOBROBITI MEDA U NJEZI VAŠEG TIJELA! Donosimo recepte za njegu pomoću ovog prirodnog sastojka!

Praktična žena
SVE DOBROBITI MEDA U NJEZI VAŠEG TIJELA! Donosimo recepte za njegu pomoću ovog prirodnog sastojka!
.

Med je, zbog svojih ljekovitih svojstava, nezaobilazan sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda.

Jeste li znali da je Kleopatra koristila med i mlijeko u njezi svoje kože kako bi još više istaknula svoju ljepotu?
Naime, poznata je zavodnica bila u pravu. Med je pravo tekuće zlato jer, osim što mnogobrojne prednosti za naše zdravlje, blagotvorno djeluje i na kožu. 

Žene su koristile med u njezi kože stoljećima jer ne sadrži nikakve kemikalije niti konzervanse, već samo prirodne sastojke. Stoga je i danas med nezaobilazni sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda. 
Med omekšava, hrani i vlaži kožu te ima antibakterijsko djelovanje. Sadrži vitamine B i C te brojne minerale i aminokiseline koji čuvaju kožu od prijevremenog starenja. 
U nastavku otkrijte na koje sve načine možete koristiti med u svojoj beauty rutini.

Njega kože
Kad je riječ o njezi kože, med ima mnogobrojne blagodati. Vlaži i hrani kožu te djeluje antibakterijski. 

Maska za lice: med izrazito hidrira i omekšava kožu pa ga možete koristiti i kao masku za lice. Jednostavno uzmite jednu žličicu sirovog meda i nanesite ga na očišćenu kožu lica te ostavite da djeluje 20 minuta. Isperite toplom vodom. Želite li pak dubinski tretman, pomiješajte 1 žlicu mlaćenice, 1 žličicu meda i 1 žumanjak. Smjesu nanesite na čisto lice, ostavite da djeluje 20-ak minuta te isperite toplom vodom.

Za akne: s obzirom na to da med ima antimikrobno i antibakterijsko djelovanje odličan je saveznik u borbi s aknama. Uništava bakterije te smiruje crvenilo i iritaciju kože. Nanesite malo meda na akne ili mrlje po licu i ostavite da djeluje 15-ak minuta. Zatim isperite. U med možete dodati i malo čajevca koji također odlično djeluje na problematičnu kožu. 

1

Piling: pomiješate li med sa sodom bikarbonom dobit ćete odličan prirodni piling za odstranjivanje grubih i suhih dijelova kože. Nježno i kružnim pokretima utrljajte mješavinu meda i sode bikarbone na lice te potom isperite toplom vodom.

Čišćenje pora: med sadrži enzime koji su odlični za čišćenje kože i pora. Pomiješajte 2 žlice kokosovog ulja s 1 žlicom meda i nanesite na čistu kožu, izbjegavajući područje oko očiju. Ostavite da djeluje nekoliko minuta te isperite.

Vitamin C: još jedna odlična maska za problematičnu kožu je mješavina limuna i meda. Jednostavno iscijedite sok pola limuna i u njemu otopite jednu žlicu meda. Nanesite masku na lice i ostavite da djeluje 5 do 10 minuta, a zatim isperite. Limunska kiselina uništava bakterije, a med hrani kožu i smiruje iritacije. 

2

Njega tijela
Sastojci koji su dobri za kožu, najčešće su odlični i u njezi tijela. 

Kupka od meda i mlijeka: pomiješajte ¼ šalice meda s 2 šalice mlijeka te dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja po želji. Dodajte mješavinu u vruću kupku, zavalite se i uživajte. Ova će kupka djelovati relaksirajuće te će dobro nahraniti kožu. 

3

Piling za tijelo: da biste dobili ukusan i učinkovit piling za tijelo potrebno je malo uložiti malo više truda. U trgovinama nabavite mljeveni badem i pomiješajte ga s 2 žlice meda. Dobivenu pastu nanesite na tijelo prije tuširanja te njome istrljajte cijelo tijelo, osobito suhe dijelove. Piling isperite toplom vodom i namažite tijelo hranjivim losionom ili mlijekom za tijelo.

Za suhu kožu: pomiješajte 1 žlicu meda s 1 žlicom maslinova ulja i dodajte malo limunova soka. Smjesu nanesite na suhe dijelove kože, poput koljena i laktova te ostavite da djeluje 20-ak minuta. Temeljito isperite.

4

Njega noktiju
Ako imate problema sa suhom kožicom oko notkiju pomiješajte 1 žličicu meda sa 1 žličicom jabučnog octa i 1 žličicom kokosovog ulja te utrljajte u područje oko noktiju. Ostavite da djeluje 10 minuta te isperite mlakom vodom. 

5

Njega kose
Imate li suhu i oštećenu kosu med je odličan saveznik i u njezi kose. 

Maska za kosu: med je odličan za sjaj i volumen kose.  Pomiješajte 1 žlicu meda s 2 žlice kokosovog ulja te nanesite na suhu kosu od korijena do vrhova i ostavite da djeluje 20-ak minuta te temeljito isperite. Takva će maska nahraniti kosu i učiniti je sjajnijom.

U šamponu: svom uobičajenom šamponu dodajte 1 žličicu meda i time perite kosu. Vaša će kosa biti jača, a med će pomoći zadržati vlagu u kosi. Da biste lakše pomiješali med sa šamponom, ulijte šampon u posudicu ili zdjelicu kako bi lakše umiješali med. 

6

 

Ne propustite