PRERANO SJEDENJE KOSE JE MOGUĆE SPRIJEČITI! Primjenjujte ove životne navike i uočiće te razliku!

Porodica i zdravlje
PRERANO SJEDENJE KOSE JE MOGUĆE SPRIJEČITI! Primjenjujte ove životne navike i uočiće te razliku!
_
Mnogo je faktora koji utiču na prerano sjedenje kose, neki od njih su genetika, nedostatak vitamina, minerala i proteina, stresan način života, pušenje itd...
 
Pojava sijede kose, prije ili kasnije, je prateći znak starenja svakog od nas. Međutim postoji ogromna razlika u godinama u kojima taj proces započinje. Dok kod nekih osoba pojava prvih sijedih nastupa u 20-tim i 30-tim godinama, drugi imaju veliku sreću i na njihovoj kosi nećete primjetiti sijede ni u 50-tim godinama starosti. O tome kada će neka osoba sjediti najviše ima utjecaja genetika, ali naravno i način života – prehrana, stres, zdravstveno stanje...
 
Do jedne određene mjere sjedenje kose se može zaustaviti ili umanjiti i to ponajprije uz pomoć minerala i vitamina, proteina, zatim poboljšanjem cirkulacije i izbjegavanjem stresa.
Sjedenje kose se događa kada tijelo prestane proizvoditi dovoljno melanina koji daje kosi njenu boju. Melanin se proizvodi od aminokiseline tirozina, koji pak tijelo proizvodi iz proteina dobivenih hranom.
 
Klima i cirkulacija
Sagledajte svoj način života, zdravlje, klimu i klimatske promjene. Naime, većina nas nije svjesna da podneblje u kojem živimo i klimatske promjene koje se događaju mogu imati vrlo veliki utjecaj na prerano sjedenje kose. Naime, vrijeme utječe na cirkulaciju u cijelom tijelu pa tako i vlasištu, što može imati veliki utjecaj na zdravlje vlasišta i kose, pa tako i dovod dovoljne količine hranjivih sastojaka do vlasišta.
 
Kako biste poboljšali cirkulaciju u vlasištu, potrebno je poboljšati cirkulaciju u cijelom tijelu. Nema svrhe uzimati dodatne količine vitamina i minerala, prakticirati zdravu prehranu, ako je cirkulacija toliko loša da svi potrebni sastojci niti neće doći do vlasišta odnosno vlasi.
 
Rješenje može biti vrlo jednostavno, a to je redovito vježbanje kako biste potaknuli cirkulaciju. Druga stvar je svakodnevna masaža vlasišta s prstima, između pet i deset minuta, što bi isto tako trebalo potaknuti cirkulaciju. Kako biste potaknuli cirkulaciju, također možete isprobati saune i parne kupelji.
3
 
Vitamini, minerali, proteini
Kao što smo već spomenuli, razlog za prerano sjedenje kose može biti nedostatak vitamina i minerala, što znači da u svoju prehranu morate unesti nutrijente koji će vašem organizmu dati ono što mu nedostaje. Naravno, tu su vitamini i minerali kao dodaci prehrani, koje možete koristiti jedno kraće vremensko razdoblje, ako je vašem organizmu potrebna hitna intervencija.
 
Ipak, jedan od najboljih izvora vitamina i minerala potrebnih vlasištu su alge Spirulina i Chlorella ili pak zeleno povrćedrugo zeleno povrće. Spirulina, sadrži velike količine proteina, vitamina, minerala i aminokiselina potrebnih za sprečavanje preranog sjedenja kose.
 
Manjak vitamina jedan je od najvažnijih razloga zbog čega osobe mlađe od 40 godina počinju sjediti. Jedan od najvažnijih vitamina je B12, a zbog njegovog nedostataka također, se može pojaviti pojačano sjedenje kose.
 
Nedostatak bakra i joda može isto tako biti jedan o razloga preranog sjedenja kose. Za borbu protiv preranog sjedenja kose važan je unos proteina, što mnogi ljudi često zanemaruju. Aminokiseline nastaju od proteina, te imaju različite funkcije u tijelu, uključujući zdravlje kože i vlasišta.
4
 
Tretmani za kosu
Postoje određeni tretmani namijenjeni za vlasište kako bi se spriječila prerana pojava sijedih vlasi, a mogu se provoditi u bilo koje vrijeme kada mislite da bi vaše vlasište trebalo malo više pažnje i njege. Najjednostavniji tretman bi bio s regeneratorom za kosu ili nekim drugi pakungom, kojeg biste mogli umasirati u vlasište.
 
No, postoje isto tako brojni domaći pripravci koji mogu usporiti ili spriječiti sjedenje kose i ponovno kosi vratiti život.
Šampon od jaja (pun proteina i aminokiselina) – izmiješajte jedno jaje s malo vode i utrljajte u kosu i ostavite 30 minuta da djeluje, te sve isperite blagim šamponom za kosu
Ulje od kokosa – u vlasište umasirajte ulje od kokosa, ostavite pola sata da djeluje te nakon toga dobro isperite sa šamponom
Jogurt ili sirutka – umasirajte ih u vlasište i ostavite da odstoje pola sata prije ispiranja.
5
 
Mitovi i stvarnost
Postoje određena uvjerenja da ako iščupate jednu sijedu vlas, da će na njenom mjestu narasti dvije, što nije istina. No, mnoge osobe koje su tek počele dobivati sjede vlasi često se ne mogu se oteti potrebi da uklone jednu ili dvije sjede vlasi. Realno gledajući, to na žalost nema nikakvog smisla, jer to neće spriječiti daljnje sjedenje kose, niti će spriječiti da na mjestu iščupane sjede vlasi ne naraste nova – sjeda vlas. Isto tako, potrebno je naglasiti da je sijeda kosa u biti prozirna kosa, odnosno kosa bez pigmenta, zbog čega ju je mnogo teže obojiti, odnosno mnogo je otpornija na bojanje.
1
 
Ostanite mladi
Stres igra veliku ulogu u tome kako vaše tijelo izgleda i hoće li biti zdravo. Iako je vrlo teško iz današnjeg života izuzeti stres, ako želite što dulje sačuvati zdravlje i mlađi izgled, što uključuje i manje sjede kose, pokušajte pronaći načine da ga umanjite.
 
Ako pušite – prestanite! Znanstveno je dokazano da pušenje izaziva prerano starenje, a s prestankom pušenja će vam se poboljšati cirkulacija u tijelu, a s time i umanjiti sjedenje kose.
 
Vode nikada dovoljno! Za zdravlje tijela potrebno je piti barem dvije litre dnevno, te iz prehrane izbaciti namirnice koje pojačavaju dehidraciju, a to je masna i začinjena hrana i pržena hrana, zatim alkohol i kofein. Manjak vode u organizmu sprečava potrebne nutrijente da dođu do cilja – vlasišta.
 
Ne zaboravite na spavanje i odmor koji su prijekopotrebni organizmu kako bi se obnovio. Premalo sna znači njegovo prebrzo propadanje i starenje.
2

Ne propustite