NE BACAJTE NOVCE! Donosimo vam listu kozmetičkih proizvoda koji vam zbilja nisu potrebni i nemaju nikakvu funkciju!

Praktična žena
NE BACAJTE NOVCE! Donosimo vam listu kozmetičkih proizvoda koji vam zbilja nisu potrebni i nemaju nikakvu funkciju!
.

Štedite novac i riješite se kupovine onih proizvoda koji vam zbilja nisu potrebni.

S televizije i časopisa stalno nas bombardiraju kozmetičkim proizvodima koji obećavaju zatezanje bora, glađu kožu, zdraviju i sjajniju kosu... Takvi proizvodi većinom sadrže određeni "čudesni" sastojak koji bi vam trebao pomoći da dobijete spektakularne rezultate. No je li to zbilja tako? S toliko kozmetičkih proizvoda na tržištu ponekad zbilja može biti teško razlikovati koji su nam proizvodi zapravo potrebni od onih koji imaju samo jako dobru marketinšku kampanju iza njih. Koji će značiti samo financijsko opterećenje, a od njih nećete dobiti niti približno ono što ste platili? Uštedite novac i dobite slične rezultate eliminirajući one proizvode koji vam zbilja nisu potrebni. Ima ih mnogo, evo nekih najuobičajenijih...

Tonik

Iako smo navikli na staru formulu "čišćenje, tonik, hidratantna krema" prava istina je da većina ljudi može preskočiti ovaj dio vezan za tonik. Većina dermatologa slaže se da tonik stvarno nije nužan jer se on uglavnom koristi za uklanjanje tragova sredstava za skidanje šminke i ostalih nečistoća te kako bi se apsorbirali aktivni sastojci drugih proizvoda. No današnja sredstva za skidanje šminke imaju takve formule da je tonik nepotreban, posebno za one koji koji imaju normalnu i osjetljivu kožu. S druge strane tonik može veoma koristan za sve one koji imaju izrazito masnu kožu i kojima je potrebno sužavanje pora.  

1


Različite hidratantne kreme za različite dijelove tijela 

Kozmetička industrija nam je dobro ispromovirala ideju da različiti dijelovi tijela trebaju biti tretirani drugačije za najbolje rezultate. Kao rezultat toga imamo različite kreme za lice i vrata, kremu za područje oko očiju, kremu za dekolte, kremu za ruke, kremu za stopala, kremu za ostatak tijela... Međutim, ako malo razmislite o tome, kože nije uopće toliko različita na svim tim dijelovima tijela. Krema koju koju koristite za lice može biti jednako učinkovita za vrat i dekolte, ruke, pa čak i područje oko očiju. Ako nemate negativne efekte kao što su iritacija ili vas oči ne peku od vaše uobičajene hidratantne kreme nema baš puno razloga da se prebacite na zaseban proizvod za područje oko očiju. Ako ste često natečeni ili imate sitne borice – vaša uobičajena krema protiv bora djelovat će i na te borice oko očiju. Posebice su dobre kreme s vitaminom K, retinolom i vitaminom C.  

2

Maske za lice

Iako kupovne maske za lice pružaju ugodan osjećaj opuštenosti i lijepo mirišu, istina je da postoji vrlo malo dokaza da one dugoročno imaju neko blagotvorno djelovanje. Dakle, ako vam se zaista sviđa kako vam koža izgleda i kako se osjećate nakon ovakvog tretmana, najbolje bi bilo da sačuvate novac i sami napravite prirodnu domaću masku sa sastojcima koje možete pronaći u vašoj kuhinji. 

3

Proizvodi za "popravak" oštećene kose

Koliko god bismo željeli poništiti štetu koju si sami nanosimo raznim zahvatima na kosi (peglanje, redovito feniranje, kovrčanje kose...) istina je da niti najskuplji proizvod nije u mogućnosti to učiniti. Bez obzira na to što određeni proizvod za njegu kose tvrdi on ne može "popraviti" oštećene i ispucane vrhove, eventualno mogu prikriti štetu, a to nije dugoročno riješenje. Jedini način da se ispucanih vrhova riješite je da ih ošišate, te da nakon toga kosu njegujete hidratantnim regeneratorom ili maskom i što je više moguće izbjegavate "toplinske zahvate". 

4

Proizvodi protiv celulita i bora

I dok je moguće da neki proizvodi spriječe i smanje sitne borice, u slučaju dubljih i vidljivih bora to nije moguće, te je jedini način da ih se riješite plastična operacija. Isto je i s proizvodima protiv celulita. Iako će vam se učiniti da procedura – masaže i kreme ili zamatanje određenog dijela tijela djeluju, efekt je kratkotrajan, a celulit samo kratkoročno prikriven. Zdrav način života koji se bazira na pravilnoj prehrani i redovitom vježbanju je jedini način da se u potpunosti riješite celulita (a ponekad zahvaljujući genetskoj konstrukciji čak niti to nije moguće, pa se neke žene naprosto moraju pomiriti suživotu s njim). 

5

Zaštita od sunca sa faktorom preko 30

Kada koristite zaštitni faktor 15 oko 95 posto UVA / UVB zraka je blokirano, što je prilično dobro, a sa zaštitnim faktorom 30 zaštićeni ste veoma blizu 100 posto. Čemu onda SPF 31-100? Svjetski poznati dermatolog dr. Harold Lancer kaže sljedeće: "To je slično brzinomjeru na kojem je napisano da vaš auto može dostići 220 km/h. Vi u stvari nikada nećete moći ići tako brzo, dobro, barem ne bez da pokupite kaznu za prebrzu vožnju. Tako su, u osnovi, zaštitni faktori iznad 30 pomalo suvišni. 

6

Piling za tijelo

Koža se ljušti i sama po sebi, no ponekad je zbilja dobro potaknuti obnovu i cirkulaciju kože uklanjanjem površinskog sloja. Samo što to ne mora biti uz pomoć kupovnog proizvoda. Umjesto da kupujete bočicu to je moguće i uz pomoć četke za tuširanje, grublje spužvice ili grublje mokre krpe. A piling možete lako napraviti i sami. Pomiješajte malo maslinovog ili kokosovog ulja s krupnom morskom soli ili smeđim šećerom i eto pilinga.  

7

Pjena za brijanje

Još jedna stvar koju ne treba. Ne zapravo. Da, lijepo je imati nešto između britvice i vaše noge, kako bi se osiguralo temeljito brijanje i najmanja moguća nelagoda, ali postoji toliko mnogo drugih stvari koje možete koristiti i koje ne sadrže oštre sulfate i kemikalije koje stvaraju pjenu. Poslužit će i vaš uobičajeni gel ili ulje za tuširanje, ili  ako ste kosu prali regeneratorom, pa vam je višak ostao na rukama – pređite njime po površini koju želite obrijati. 

8

Ne propustite