SNIŽAVA HOLESTEROL, ČISTI ORGANIZAM, LIJEČI MIGRENU: Ovo sjeme treba da jedemo svaki dan

Porodica i zdravlje
SNIŽAVA HOLESTEROL, ČISTI ORGANIZAM, LIJEČI MIGRENU: Ovo sjeme treba da jedemo svaki dan
.

Susam se prijee 5000 godina koristio za pravljenje ulja.

Pored toga što je odličan zbog svog ukusa i svojim visokim sadržajem magnezijuma i kalcijuma, nekoliko naučnika je shvatilo da je susam takođe dobar kao medicinska hrana, koja se danas sve više koristi.

susam1

Predstavljamo vam 7 zdravstvenih prednosti susama:

1. Leči dijabetes

Studija objavljena 2011. godine je pokazala da susamovo ulje poboljšava efektnost oralnog antidijabetičkog lijeka - glibenklamida kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Nakon toga je 2006. godine, još jedna studija pokazala da susamovo ulje utiče na smanjivanje krvnog pritiska i glukoze kod hipertenzivnih dijabetičara.

dijabetes4

2. Leči visok krvni pritisak

Susamovo ulje ima pozitivnog utjecaja na hipertenzivne pacijente koji uzimaju diuretike ili beta-blokatore. Zamjenom ostalih ulja sa susamovim krvni pritisak se smanjuje, jer susam smanjuje lipidnu peroksidaciju i status antioksidanasa.

pritisak

3. Gingivitis/zubni plak

Susamovo ulje se koristi za oralno zdravlje već hiljadama godina u tradicionalnoj indijskoj medicini - Ajurvedi, u procesu poznatijem kao „izvlačenje ulja“. Ono uključuje istiskanje susamovog ulja u usta i zadržavanje u istim kako bise sprečio nastanak karijesa, krvarenje desni, suho grlo i za generalno jačanje zuba, desni i vilice. Kliničke studije su potvrdile da se susamovo ulje može uporediti sa hemijskim tečnostima za usta i da poboljšava stanje gingivitisa nastalim zbog previše plaka na zubima.

susam2

4. Susamovo ulje kao ulje za masažu i njegu beba

Jedno istraživanje u Indiji, iz 2000. godine, je objavilo da masiranje tek rođenih beba, susamovim uljem poboljšava rast djeteta.

susam4

5. Ateroskleroza
Susamovo ulje spriječava formiranje aterosklerotičnih lezija kod miševa. Antioksidant i antiupalni lignan koji se nalazi u susamovom ulju, smatra se odgovornim za anti-aterogenična svojstva. Takođe je utvrđeno da susamovo ulje sadrži dva puta više farmaceutskih aktivnih sastojaka koje učestvuju u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja.

susam3

6. Radijacija koja utiče na promjenu DNK

Susamovo ulje se pokazalo kao odlična zaštita protiv gama radijacije koja utiče na oštećenje DNK, zbog toga što je bogat antioksidantima.

susam5

7. Rak
Susam sadrži lignin koji je rastvorljiv u masti, zajedno sa fitoestrogenim svojstvima, poznatijim kao sezamin i koji se proučavao za inhibiranje proliferacije širokog spektra ćelija raka , uključujući: leukemiju, rak debelog crijeva, rak dojke, rak pluća, rak pankreasa.

Iz ovih razloga, susam zaslužuje da bude priznat kao i bijeli luk, med, kurkuma i o

susam6stale namirnice, kao lako i novčano prostupačna medicniska hrana koja može spasiti živote.

Ne propustite