SPASONOSNI LIJEK: Za ovo treba da zna svaka žena!

Praktična žena
SPASONOSNI LIJEK: Za ovo treba da zna svaka žena!
.

Rijetko koja žena nije barem jednom u životu osjetila neugodne posljedice gljivične infekcije intimnog područja. 

Iritacija, neugodan svrbež, crvenilo rodnice i vaginalni iscjedak najčešći su simptomi ove bolesti koja je uzrokovana gljivicama iz roda Candida (u najvećem broju slučajeva to je Candida albicans).

vagina

Uglavnom se javlja kada se poremeti prirodna bakterijska flora rodnice, naprimjer nakon primjene antibiotika, kod oboljelih od dijabetesa, žena s oslabljenim imunitetom, nakon terapije kortikosteroidima.

DLAČICE S LICA nestaju kao rukom odnesene: Sve žene širom svijeta potpuno su poludjele za ovim receptom

vagina-bakterija

Može se pojaviti i zbog stresa, prehrane koja sadrži previše rafiniranih ugljikohidrata (npr. slatkiša i proizvoda od bijelog brašna), pretjerane uporabe sredstava za intimnu njegu, čestog kupanja u bazenu, višednevnog korištenja tampona, a česta su pojava i u trudnoći.

Dvije do tri infekcije gljivicama za godinu dana nisu razlog za brigu, ali ako se one javljaju češće, tada prirodni lijekovi nisu dovoljna pomoć i potreban je pregled ljekara, koji će utvrditi razlog slabog imuniteta.

bijeli-luk

Pojačan unos bijelog luka djeluje kao prirodni lijek protiv gljivica i bakterija, zbog sumpornih glikozida, vitamina i ulja. Bijeli luk se može stavljati direktno u vaginu, tako što se režanj oljušti i umota u čistu gazu poput tampona, a zatim se stavi u vaginu. Pazite da dio gaze ostane van vagine, da biste mogli lakše da je izvučete. Ako dođe do osećaja intenzivnog peckanja, izvadite bijeli luk. Terapija se treba sprovoditi sve do prestanka simptoma.

jogurt1

Jogurt i razni probiotici su saveznici dobrih bakterija i samim tim neprijatelji gljivica. Pri pojavi gljivica pijte oko pola litre jogurta na dan. On može umanjiti svrab i crvenilo, ako ga nanesete direktno na zahvaćenu sluzokožu. Ostavite desetak minuta i potom isperite vodom.

kantarionovo

Eterično ulje gospine trave, odnosno kantarionovog ulja i čajevca može suzbiti gljivice, ali pritom treba paziti na kvalitet i količinu ulja kako ne bi došlo do alergijske reakcije. Nekoliko kapi specijalizovanih ulja možete nakapati na tampon i staviti u vaginu. Još jednostavnije rješenje su biljne vaginalete koje se kupuju u apotekama.

soda

Soda bikarbona pospešiće alkalno stanje organizma, u kojem se gljivice teže razmnožavaju. Možete pripremiti smjesu od dvije litre pokuvane vode sa dvije kašike sode bikarbone i svakodnevno ispirati vaginu tokom mjesec dana, osim za vrijeme menstruacije.

menstruacija

Čisto prirodno kantarionovo ulje vrlo je uspješno u dugoročnom liječenju gljivica. Stavite malu količinu ulja na tanjirić i malo namočite tanki tampon. Sam tampon ne smije biti natopljen. Mijenjajte tampon i ponavljajte sve dok simptomi ne nestanu.

 

 

Ne propustite