NE PIJETE DOVOLJNO VODE? Nećete vjerovati koje POSLJEDICE ovo donosi po VAŠ ORGANIZAM!

Zdrav život
NE PIJETE DOVOLJNO VODE? Nećete vjerovati koje POSLJEDICE ovo donosi po VAŠ ORGANIZAM!
.

Nedostatak vode u organizmu prvo se odražava na krv, koja postaje sve gušća i sve teže prolazi kroz krvni sistem. Posljedica usporenog krvotoka je usporeni dovod kisika i hranjivih tvari u organe.

Related image

Organi kao jetra i koža se sastoje od preko 65 posto vode i zato su najosjetljiviji na nedostatak vode. A prvi simptomi nedostatka vode koju čovjek osjeća su suha usta, nakon 5 sati osoba oseća slabost i usporenost budući da ne dolazi dovoljno hranjivih stvari do mišića u tijelu.

Related image

Kada će se tačno pojaviti prvi simptomi dehidracije zavisi o starosti osobe, pola, težine i aktivnosti koje provodi. Što osoba ima manje kilograma to će lakše dehidrirati, isto kao i osobe koje su više fizički aktivne. Aktivni ljudi potroše oko 2 litre vode dnevno, a osoba teška 70 kilograma čak 0,2 decilitra po satu.   

Posljedice nedostatka vode u organizmu su:  

- u prvim satima se najviše suše usta  

- u prvih pet sati se i pojavljuje slabost, raste tjelesna temperatura i ubrzava se puls  

- nakon par sati se smanjuju psihičke sposobnosti, pada koncentracija, sposobnost reagovanja, kao i na sposobnost pamćenja  

- nakon deset sati postajemo nestrpljivi i pospani  

- nakon tri dana osoba pada u delirijum i dolazi do simptoma opasnih za život kao problemi sa vidom, nesposobnost gutanja, isušena i neosjetljiva koža  

Related image

Doktori savjetuju da je dnevno potrebno unositi dvije, do dvije i po litre vode u organizam. Količina zavisi od osobe do osobe i njegovih potreba i aktivnosti. Osoba koja trenira, ili se bavi fizičkim poslom, troši puno više vode i trebala bi unositi više tečnosti u organizam od osobe koja svoje dane provodi ispred računara.   

Ne propustite