MUP USK: Policija nije blokirala talgo voz Bihać-Sarajevo

Aktuelno
MUP USK: Policija nije blokirala talgo voz Bihać-Sarajevo
.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona saopćilo je danas da 'nije istina da su policijski službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona blokirali talgo voz Bihać- Sarajevo 9. novembra na željezničkoj stanici u  Bihaću'.

- Željeznice Federacije su mogle saobraćati redovno, s tim da nije dozvoljeno iskrcavanje iz voza migranata za koje ne postoji smještaj na području USK, a zbrinjavanje nije mogla preuzeti ni Međunarodna organizacija za migracije (IOM) čiji su službenici bili prisutni u vrijeme dolaska voza na željezničku stanicu Bihać – navodi se.

U saopćenju za javnost MUP USK podsjeća da je 'Odluka menadžmenta Željeznica FBiH da ne saobraća dok se ne osigura plaćanje voznih karti za ilegalne migrante, koji se nisu ukrcali u Bihaću i nismo u obavezi da to platimo'.

- Policijski službenici MUP-a USK nastavili su provoditi mjere onemogućavanja priliva novog broja ilegalnih migranata na područje Bihaća i Velike Kladuše što je u skladu sa zaključkom Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u USK, za šta imaju saglasnost Ministarstva sigurnosti BiH, a razlog je preopterećenost postojećih smještajnih kapaciteta na području USK i držanje pod kontrolom sigurnosne situacije, humanitarne i zdravstveno-epidemiološke situacije - navodi se.

Naglašavaju da je Međunarodna organizacija za migracije obaviještena o situaciji te su po dolasku voza prihvatili privremeno zbrinjavanje sedam migranata iz grupe ranjivih kategorija koja je doputovala Talgo vozom.

- Oni su kasnije uz pratnju socijalnih radnika iz Centra za socijalni rad Bihać prebačeni u prihvatni centar Ušivak u Hadžićima. Nakon zdravstvenog pregleda migranata zatečenih u vozu Higijensko epidemiološka služba Doma zdravlja Bihać preporučila je DDT tretman talgo voza. Preostalih 147 ilegalnih migranata, zatečenih u vozu, tokom dana autobusima su, u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i uz asistenciju MUP-a USK, transportovani u Ušivak gdje ima raspoloživog kapaciteta za njihov prihvat - istaknuto je.

Iz MUP-a USK u saopćenju za javnost podsjećaju da su 'i na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu sigurnosti BiH, ministri Dragan Mektić i Semiha Borovac obećali da će vlasti USK imati punu podršku i još snažnije uključenje državnih vlasti u rješavanju problema migrantske krize'.

- Posebno je istaknuta potreba daljeg smanjenja priliva ilegalnih migranata u USK, te je ministar Mektić najavio da će o problemu priliva velikog broja ilegalnih migranata u Bihać talgo vozom informirati Vijeće ministra BiH te Vladu FBiH jer nekontrolisan priliv migranata na područje USK može pogoršati sigurnosnu i zdravstvenu, ali i humanitarnu situaciju u tom kantonu – ističe se u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

Ne propustite