EU podržava Preliminarne nalaze i zaključke ODIHR-a o izborima u BiH

Bosna i Hercegovina
EU podržava Preliminarne nalaze i zaključke ODIHR-a o izborima u BiH
.

 Iz Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH danas je saopćeno da, u svjetlu različitih medijskih navoda u pokušaju interpretacije stava EU o nedavno održanim izborima u BiH i ulozi Centralne izborne komisije, Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU žele jasno istaći da EU podržava Preliminarne nalaze i zaključke ODIHR-a o nedavno održanim izborima u BiH, objavljene 8. oktobra. 

Također, dodaju da su ih podržali izborni promatrači Evropskog parlamenta, Parlamentarnih skupština OSCE-a, Vijeća Evrope i NATO-a.

- Do kraja ove godine očekuje se da će ODIHR objaviti preporuke za poboljšanje izbornog sistema u Bosni i Hercegovini i EU je spremna da podrži hitnu primjenu tih preporuka. Bosna i Hercegovina nema vremena na gubljenje kada je riječ o rješavanju nedostataka izbornog sistema - saopćeno je.

ističu da će Evropska komisija prilikom pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU uzeti u obzir i provođenje izbora u skladu sa demokratskim standardima, prenosi Fena. 

- Nezavisnost Centralne izborne komisije je neophodan preduslov za funkcionalan izborni sistem. Trenutni pritisci na Centralnu izbornu komisiju koje vrše političke partije i drugi akteri su potpuno neprihvatljivi. Istovremeno, Centralna izborna komisija dužna je postupati u zakonskim okvirima koji uređuju njeno djelovanje - navedeno je u saopćenju Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

 

Ne propustite