Vrijedna donacija Crvenog križa Bavarske pokrajine za migrante u USK

Aktuelno
Vrijedna donacija Crvenog križa Bavarske pokrajine za migrante u USK
.

Organizacija Crvenog križa Bavarske pokrajine u Republici Njemačkoj danas je kolegama u Unsko-sanskom kantonu predala vrijednu donaciju, kako bi pomogli u zbrinjavanju nekoliko hiljada migranata koji trenutno borave u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

-Pomoć Unsko-sanskom kantonu (USK) skupili su članovi 73 ogranka bavarskog Crvenog križa. Pomoć je u Bihać stigla u četiri kamiona, a vrijednost donacije je oko 25 hiljada eura. Na ovaj način prvenstveno želimo pomoći brojnim migrantima i izbjeglicama koji tu borave, ali i našim kolegama koji su u proteklim mjesecima dali sve od sebe kako bi tim ljudima obezbijedili egzistenciju - rekao je šef za međunarodne odnose u bavarskom Crvenom križu Gunther Geiger.

Predsjednik Crvenog križa Grada Bihaća Abdulah Budimlić istakao je kako je ovo najveća donacija, koja je stigla u Bihać od početka migrantske krize.

-Dobili smo više od 1500 kreveta, dvije poljske kuhinje, topove za grijanje, više od 150 šatora i veliki broj zimskih jakni. Uz poljske kuhinje smo dobili i kompletnu opremu, tako da sada možemo dnevno pripremati i do 5.000 obroka - dodao je Budimlić.

Prva donacija Crvenom križu Unsko-sanskog kantona u vrijeme migrantske krize stigla je iz Republike Hrvatske, potom su pomoć poslali iz Italije, Norveške i Njemačke, a uskoro bi trebale stići i donacije iz Slovenije i Engleske.

Ne propustite