PITATE SE ZAŠTO VAM DRHTE RUKE? Otkrijte koji su to glavni od uzroka ove pojave i simptomi potencijalne bolesti!

Porodica i zdravlje
PITATE SE ZAŠTO VAM DRHTE RUKE? Otkrijte koji su to glavni od uzroka ove pojave i simptomi potencijalne bolesti!
.

Drhtavica može zahvatiti bilo koji dio tijela, ali najčešće se pojavljuje u rukama.

Razni su uzroci ove pojave, najčešće je stres izazivač ali u nekim situacijama može biti i pokazatelj ozbiljne bolesti. Drhtanje ili tremor predstavja ritmičko pokretanje međusobno nepovezanih mišića. Do ove pojave dolazi najčešće u stanju mirovanja, kada su mišići potpuno opušteni.

Mnogi drhtanje ruku često povezuju s Parkinsonovom bolešću, iako to ne mora biti slučaj. Drhtavica u rukama može se pojaviti i kod ovisnika o kofeinu, ali i kod alkoholičara.
S obzirom na to da tremor može biti posljedica mnogih stanja, teško je reći što ga je točno uzrokovalo. Ukoliko je ta pojava česta, svakako valja zatražiti liječničku pomoć kako bi se utvrdio pravi razlog tremora. Na temelju toga kada i kako se drhtanje ruku pojavljuje liječnik može zaključiti o čemu je riječ.

1
 
Neke od najčešćih uzroka koji izazivaju tremor otkrivamo u nastavku.
 
Esencijalni tremor
Esencijalni tremor je jedan od najčešćih poremećaja pokreta, a može se pojaviti u rukama, glavi, glasu i drugim dijelovima tijela. Najčešće se javlja kod odraslih osoba, a stanje se pogoršava s godinama. Javlja se prilikom određenih pokreta poput držanja čaše, žlice ili pak pisanja. Prestaje u stanju mirovanja, odnosno kad su ruke opuštene. Može biti blag ili gotovo neprimjetan ili pak toliko izražen da vas ometa kod obavljanja svakodnevnih zadataka. Liječnici nisu posve sigurni što izaziva esencijalni tremor, a najčešće je nasljedan, što znači da postoji genetska komponenta čiji je uzrok zasad nepoznat. Esencijalni tremor prvo se najčešće pojavljuje u samo jednoj ruci, a potom prelazi i u drugu ruku. Ako je blag, ne treba ništa poduzimati. Ako pak je vrlo izražen, postoje određeni lijekovi koji mogu pomoći i ublažiti drhtanje ruku.
 

2
Parkinsonova bolest
Za razliku od esencijalnog tremora, drhtavica ruku uzrokovana Parkinsonovom bolešću pojavljuje se kad su ruke u stanju mirovanja. Ova vrsta tremora najčešće se javlja u obliku ritmičkih pokreta između palca i kažiprsta. Parkinsonova bolest je neurodegenerativna bolest u kojoj određene moždane stanice postepeno odumiru. Iako nije sasvim jasno zašto do toga dolazi, odumiranje tih stanica dovodi do nedostatka dopamina što uzrokuje tremor te druge motoričke poremećaje kao što su tikovi s licem, loše držanje i poteškoće pri govoru. Lijek za Parkinsonovo bolest nažalost ne postoji, no fizička aktivnost te određeni lijekovi mogu ublažiti simptome.

3
 
Stres
Svaka živa osoba ima vrlo blagi, nevidljivi oblik tremor koji nastaje zbog srčanog ritma, protoka krvi i drugih procesa koji se odvijaju unutar tijela. To se naziva fiziološkim tremorom. Ipak, pod određenim uvjetima, taj tremor može postati izraženiji, kažu liječnici. Stres ili tjeskoba mogu pogoršati fiziološki tremor, baš kao i trema ili strah. Ovisno o situaciji, ova pojava može biti vrlo neugodna. Ipak, ako je ova vrsta tremora rijetka i ako ne utječe negativno na vaš život, onda se ne trebate zabrinjavati. Ako zbog velike razine stresa često imate problema s drhtanjem ruku, onda svakako zatražite liječničku pomoć. Razne metode relaksacije poput meditacije, joge ili slušanja umirujuće glazbe mogu biti od velike pomoći.

6
 
Prevelik unos kofeina
Baš kao što stres može intenzivirati uobičajeni fiziološki tremor, jednako tako djeluje i kofein. Primijetite li da vam se ruke tresu nakon što ste popili kavu ili neki drugi napitak s kofeinom, trebali biste smanjiti unos kofeina.

4
 
Uzimanje određenih lijekova
Uzimanje određenih lijekova može izazvati razne nuspojave, a jedna od njih je i tremor. Primjerice, lijekovi protiv astme mogu dovesti do podrhtavanja ruku. Primijetite li da vam ruke drhte uvijek nakon što ste popili lijek, posavjetujte se s liječnikom o promjeni terapije.

5
 
Umor
Još jedan uzrok izraženijem fiziološkom tremoru može biti i premorenost. Bilo da ste umorni zbog nedostatka sna ili ste se vratili s napornog treninga, umor i napetost povezani su s podrhtavanjem ruku i ostalih dijelova tijela.  

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih se može pojaviti tremor, a ako je ta pojava česta i ako vas ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, onda biste svakako trebali zatražiti liječničku pomoć.

Ne propustite