Vučić priznao da Srbija nema suverenitet na Kosovu?

Region
Vučić priznao da Srbija nema suverenitet na Kosovu?
.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak je neizravno priznao da Srbija nema suverenitet na Kosovu i rekao kako ga pogađa „loše miješanje“ Srpske pravoslavne crkve (SPC) u politiku, zapitavši koji to suverenite Srbija treba čuvati na Kosovu, kako je u svom saopćenju u srijedu od srbijanskog državnog vrha zatražila SPC.

“Kažete da čuvamo puni suverenitet, a moje pitanje za vas je: Koji suverenitet?”, upitao je Vučić u izjavi novinarima u Helsinkiju, gdje je nazočio summitu Europske pučke partije (SPP) čiji je pridruženi član i Vučićeva Srpska napredna stranka.

Vučić je konstatirao da su „teritorij, narod i vojska i policija“, temeljni elementi suvereniteta jedne države, a potom upitao “što od toga Srbija ima na Kosovu”.

“Što nam je ostalo od 1999. i od 2009. i gdje su nam vojska, narod i koji teritorij kontroliramo? Kako da to čuvamo“, upitao je Vučić, naglašavajući kako su za njega ljudi najvažniji.

Vučić je, navodeći kako puni suverenitet znači da Srbija uvodi vojsku i policiju na Kosovo, ocijenio da je to neodgovorno.

„To je značenje tih riječi. Plašim se da je to neodgovorno. Neću se kockati, a da čuvam naš narod – naravno da hoću. Ali, time što ćete se truditi da ne želite bilo kakav kompromis – plašim se da nećemo imati oko čega praviti kompromise, jer nas je neodgovorna politika dovela u ovu situaciju”, rekao je Vučić za TV Pink iz Helsinkija.

Poslije izvanrednog zasjedanja Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve priopćio je u srijedu navečer kako se puni suverenitet i integritet Srbije na Kosovu „ne smije dovesti u pitanje ni po koju cijenu“, a državne dužnosnike Srbije pozvao da „umjesto na traženju što bržeg sporazuma s Prištinom, više pažnje posvete izgradnji jedne državne i nacionalne platforme” u čijoj bi pripremi sudjelovale sve relevantne institucije društva, izvještava Hina.

Predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Kosova Hashim Thaci sastat će se u četvrtak navečer u Bruxellesu i pod okriljem EU i uz posredovanje šefice eurodiplomacije Federice Mogherini pokušati usuglasiti daljnje korake u dijalogu Beograda i Prištine u normalizaciji odnosa.

Večerašnjem trojnom susretu prethodit će odvojeni razgovori Mogherini s Vučićem i Thacijem, a sastanak u Bruxellesu, uz nedavnu najavu Kosova da će formirati vlastitu vojsku, opterećuje i jednostrana odluka prištinskih vlasti da uvedu carinske pristojbe od 10 posto na robu uvezenu iz Srbije i BiH, što je protivno sporazumu CEFTA.

Toj odluci se protivi i EU, tražeći od Prištine da opozove svoju carinsku mjeru.

Ne propustite