Izetbegović: SDA, SDP i DF glasači imali su u vidu interes BiH

Bosna i Hercegovina
Izetbegović: SDA, SDP i DF glasači imali su u vidu interes BiH
.

Stranka demokratske akcije (SDA) ostvarila je sve zacrtane izborne ciljeve, osvojivši oko 300.000 glasova te će u narednih nekoliko dana krenuti u razgovore o formiranju vlasti, kazao je večeras u Sarajevu predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Podvukao je da poslanik SDA koji je osvojio najmanje glasova za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ima više glasova nego neki nosioci lista drugih stranaka koji su osvojili četverogodišnji mandat u tom najvišem zakonodavnom tijelu u BiH, izvještava Fena.

- Vrijeme je da se odluči šta je važnije, da li je važnije boriti se za BiH ili boriti se međusobno te da li je preća ljubav prema BiH ili međusobna mržnja i mržnja prema SDA, ali i da li su važnije neke fotelje ili važnije da se oformi jak probosanki front koji će državu povući naprijed - istaknuo je te dodao:

- Svi birači koji su glasali za SDP, DF i SDA imali su u vidu državni interes BiH, a ne kantonalne vlade i kantonalne budžete - kazao je Izetbegović, dodajući da se u tom smislu Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podrazumijevaju kao koalicioni partneri.

Na pitanje da li vide kao koalicionog partnera Savez za bolju budućnost (SBB) Izetbegović je kazao da će prvo razgovarati s navedenim strankama, dodajući da se u politici nikad ne treba reći nikada jer se to ranije događalo, ali "stvarnost nas je demantirala".

- SDA nikome neće zatvoriti vrata, a što se tiče SBB-a imali smo dobru saradnju s ministrima i parlamentarcima SBB-a. Imali smo sukob s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem radi njegovog odnosa prema SDA što je bilo bespotrebno - zaključio je Izetbegović.

 

 

Ne propustite