STRUČNJACI SAVJETUJU: Slušajte ovu pjesmu i umanjite anksioznost i do 65 posto

Porodica i zdravlje
STRUČNJACI SAVJETUJU: Slušajte ovu pjesmu i umanjite anksioznost i do 65 posto
.

Svi znaju kako je potrebno upravljati stresom. Kad stvari postanu teške na poslu, u školi ili u privatnom životu, možete se poslužiti raznoraznim trikovima, savjetima i tehnikama za smirenje živaca. 

Poslušajte jedan prijedlog: napravite playlistu koja sadrži deset pjesama koje se smatraju najopuštajućim pjesmama na svijetu. 

Muzikoterapija je već neko vrijeme popularan način opuštanja i obnavljanja zdravlja. Stoljećima se u raznim kulturama muzika koristila za poticanje blagostanja i unapređenje zdravlja. 

Sada su neuroznanstvenici iz Velike Britanije napravili listu pjesama koje će vam na najbolji način pomoći da se opustite. 

muzika

Studija je provedena na učesnicima koji su trebali riješiti teške slagalice za najkraće vrijeme, dok su povezani na senzore. Slagalice su uzrokovale stres i učesnici su slušali različite pjesme dok su im naučnici mjerili moždanu aktivnost i psihološka stanja, uključujući puls, krvni pritisak i brzinu disanja. 

Prema doktoru Davidu Lewis-Hodgsonu is Midlab Internationala, provoditelja istraživanja, najbolja pjesma na listi dovela je do booljeg stanja opuštenosti nego bilo koja druga pjesma ili muzička kombinacija koja je ikad testirana. 

Slušanje te jedne pjesme – „Weightless“ – rezultiralo je sa nevjerovatnim smanjenjem anksioznosti kod učesnika do čak 65 posto. To su nevjerovatni rezultati. 

Jednako nevjerovatna je i činjenica da je pjesma i stvorena da radi upravo to. Grupa koja je kreirala pjesmu „Weightless“, Marconi Union, pjesmu je kreirala u suradnji sa muzikoterapeutima. Pažljivo aranžirana harmonija, ritmovi i basovi pomažu umanjiti puls, smanjiti krvni pritisak i nivo hormona stresa, kortizola. 

Kad je riječ o umanjenju anksioznosti, ulozi ne mogu biti veći. Stres ili pogoršava ili povećava rizik od zdravstvenih rizika poput srčanih bolesti, gojaznosti, depresije, gastrointestinalnih problema, astme i mnogih drugih stanja. Još je poražavajuća činjenica da samo stres na poslu uzrokuje više smrti nego dijabetes, Alchajmerova bolest i influenca, sudeći po nedavnoj studiji sa Harvarda i Stenforda. 

U ovo doba konstantnog bombardovanja, nauka je jasna: ako želite da vaš um i tijelo traju, moraju vam biti prioritet i morate im omogućiti odmor. Muzika je jednostavan način da umanjite pritisak koji uzrokuju sve aplikacije, tekstualne poruke, emailovi, sastanci, termini i rokovi koji lako mogu povećati nivo stresa i dovesti do toga da se osjećate isrcpljeno i nervozno.

Dr. David Lewis-Hodgson kaže: „Weightless je tako efektivna pjesma da su mnoge žene postajale pospane i savjetuje se da se pjesma ne sluša dok vozite zato što to može biti opasno po vas i druge učesnike u saobraćaju.“

Nemojte voziti dok slušate ove pjesme, ali iskoristite ih u  drugim prilikama:

10. "We Can Fly," od Rue du Soleil (Café Del Mar)

9. "Canzonetta Sull'aria," od Mozarta

8. "Someone Like You," od Adele

7. "Pure Shores," od All Saints

6. "Please Don't Go," od Barcelona

5. "Strawberry Swing," od Coldplay

4. "Watermark," od Enya

3. "Mellomaniac (Chill Out Mix)," od DJ Shah

2. "Electra," od Airstream

1. "Weightless," od Marconi Union

Ne propustite