Makedonija zainteresovana za sporazum o dvojnom državljanstvu s BiH

Aktuelno
Makedonija zainteresovana za sporazum o dvojnom državljanstvu s BiH
.

 Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa ambasadorom Republike Makedonije u BiH Ristom Velkovskim o saradnji dvije zemlje u oblasti obrazovanja, kulture i državljanstava.

Na sastanku je konstatovano da Makedonija i Bosna i Hercegovina imaju tradicionalno dobre odnose u svim oblastima, a iskazan je interes za unapređenje saradnje u oblasti državljanstava i kulture, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministar Osmanović i ambasador Velkovski izrazili su spremnost obje zemlje da se pokrene procedura na potpisivanju sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Makedonije.

Velkovski je rekao i da je njegova država spremna za postizanje novog sporazuma o saradnji u oblasti kulture kojim bi se omogućilo otvaranje kulturnih centara, a s ciljem predstavljanja bogate kulturne baštine dvije zemlje, preosi Fena. 

Na sastanku je razgovarano i o saradanji u oblasti obrazovanja. Konstatovano je da nadležne institucije trebaju poduzeti aktivnosti kako bi se djeci iseljenika iz Bosne i Hercegovine u Makedoniju omogućilo učenje na maternjem jeziku.

Ne propustite