ZUKORLIĆ U INTERVJUU "JEDAN": Nisam ničiji igrač i zato me ne vole!

Aktuelno
ZUKORLIĆ U INTERVJUU "JEDAN": Nisam ničiji igrač i zato me ne vole!
.

Jedini sam bošnjački političar u Sandžaku koji nema mentora sa strane. To je činjenica i to je ono što mene ne čini miljenikom raznih faktora sa strane koji hoće vladati Sandžakom.

Bilo da su domaći ili strani, govori u intervjuu “Jedan” aktuelni narodni poslanik u Skupštini Srbije, predsjednik Stanke pravde i pomirenja i bivši muftija Muamer Zukorlić.

Nakon ulaska u Skupštinu Srbije 2016. godine, tokom razgovora o koaliciji sa predsjedikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dogovorio je dva principa oko kojih se, kako tvrdi, nije želio cjenkati.

Zukorlić nije zadovoljan posljednjom godinom saradnje sa Vučićem

“Dva ključna pitanja oko kojih smo se saglasili su bila pitanja srpsko-bošnjačkog dijaloga, po meni jednog od najbitnijih pitanja koje bi trebalo da dovede do srspko-bošnjačkog pomirenja i otvaranja jedne nove stranice, ne samo na relaciji Bošnjaka i Srba unutar Srbije, već općenito na relaciji ta dva naroda i nacionalna korpusa i odnos Vučića prema Bosni i Hercegovini kao državi. Ja sam na tome insistirao jer su to pitanja oko kojih ja ne mogu da pravim kompromis. Pogotovo ne bih mogao nikada biti partner sa nekim ko bi bio otvoreno opredijeljen prema destukciji Bosne i Hercegovine i njenog intergriteta i suvereniteta. Mi smo se oko toga usaglasili i ja sam dobio od njega čvrsta uvjeravanja da su to i njegovi stavovi i da će ih on dalje promovisati”, tvrdi Zukorlić.

Prva godina saradnje išla je dobro, Vučićeva retorika bila je pozitivna, potencirao je potrebu razgovora, dogovora, dijaloga i konačnog pomirenja na relaciji Bošnjaka i Srba, kaže Zukorlić. Tvrdi i da je Vučić u nekoliko navrata ponavljao da Bosna neće biti ugrožena od Srbije u budućnosti.

Posljednjom godinom Zukorlić nije zadovoljan. Nazadovanje u odnosima Bošnjaka i Srba, u Srbiji povezuju sa napadom na Vučića u Srebrenici, ali stvarni uzrok je, smatra, Dodikovo ponašanje.

Zukorlić: Uzrok nazadovanja odnosa Bošnjaka i Srba je Milorad Dodik

“Ovdje nije bitna pozicija na kojoj se Dodik nalazi, nego je važno njegovo ponašanje. Ja sam to više puta istakao predsjedniku Vučiću, jer je nedopustivo da neko bude na tako važnoj poziciji unutar BiH, a da otvoreno gazi elementarne principe, ustavne i ljudske prema toj državi. Zamislite da ja sada kažem kao narodni poslanik Republike Srbije da ću otcijepiti dio teritorije, da ne priznajem Srbiju, da je ne volim, da je ona neodrživa, da će se raspasti. Pa mene bi rastrgli za tri dana, ako ne fizički, a ono sigurno medijski”, govori Muamer Zukorlić u intervjuu “Jedan”.

Problem su dvostruki standardi u Srbiji i to bi trebalo da promijene i predsjednik Vučić i svi ostali ukoliko žele da otvore normalnu, novu stranicu saradnje.

Turska Bosni šalje poljupce, a Srbiji pare!

U intervjuu “Jedan” Muamer Zukorlić govori o odnosu Turske prema Bosni i Hercegovini. Smatra da je ova zemlja solidno posvećena BiH, ali da se može reći da Turska šalje Bosni poljupce, a Srbiji pare.

“Turci su naša braća, ali su i veliki biznismeni i onda oni trguju sa onim ko zna trgovati tamo gdje im je interes. To bi dobro bilo da mi Bošnjaci, pogotovo na nivou bošnjačke političke elite, dobro razumijemo”, upozorava Zukorlić.

U intervjuu “Jedan” poslušajte i u kakvom ambijentu žive Bošnjaci u Sandžaku, šta znači kriminalizacija Sandžaka, da li je moguće unutarbošnjačko pomirenje, ko je Zukorlića,

Ugljanina i Ljajića pokušao pomiriti, da li mu je Šešelj pomogao ili odmogao u kampanji i kakva je politička budućnost Muamera Zukorlića.

 

INTRVJU “JEDAN” GLEDAJTE NA PROGRAMU BHT1 OD 20 SATI

Ne propustite