IMTEC d.o.o. postao ovlašteni zastupnik Kitronik, TTS Group i Makeblok digitalnih setova namijenjenih STEM edukaciji mladih

Tech
IMTEC d.o.o. postao ovlašteni zastupnik Kitronik, TTS Group i Makeblok digitalnih setova namijenjenih STEM edukaciji mladih
.

Lider u prodaji rješenja za digitalno obrazovanje IMTEC d.o.o. je postao ovlašteni zastupnik Kitronik, TTS Group i Makeblok asortimana za Bosnu i Hercegovinu, te je  uspješno relizirao projekat nabavke i isporuke tzv. početničkih setova za izumitelje  u osnovnim školama na području Općine Centar. Općina Centar je prepoznala važnost digitalizacije obrazovnog procesa, te je sprovela postupak nabavke 400 komada BBC micro:bit setova, internacionalno zastupljenog i kvalitetom odlikovanog britanskog brenda. 

U kabinetu informatike Osnovne škole „Nafija Sarajlić“, u ponedjeljak, 24. septembra 2018. godine održana je prezentacija Micro:bit uređaja u prisustvu direktora škola, nastavnika te načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića. 

slika-1

„Ovo je jedan od pozitivnih primjera kako da našu djecu uključimo u savremene tokove informatizacije. Drago mi je da mi kao lokalna zajednica aktivno učestvujemo u tome, a sa ovakvim aktivnostima ćemo nastaviti i dalje. Sada su na potezu nastavnici informatike da znanja i vještine prenesu na učenike. Mladi trebaju razvijati informatičke kompetencije, jer je IT sektor izuzetno tražen na globalnom tržištu. S obzirom da u Bosni i Hercegovini zanimanja u okviru IT sektora spadaju među deficitarne profesije, a trend potražnje za ovim kadrovima kontinuirano raste, Općina Centar finansira i prekvalifikaciju i edukaciju nezaposlenih osoba sa visokom stručnom spremom za poslove iz oblasti primjene informacionih tehnologija“, pojasnio je Ajnadžić.

Micro:bit je mikroračunar veličine 20 cm. čija je osnovna namjena korištenje u nastavi osnovnih škola s namjerom uvođenja učenika u svijet STEM područja i programiranja. Pojam STEM je skraćenica od „science, technology, engineering i mathematics“ i važan je za uspjeh učenika u svim oblastima. Sticanje STEM vještina je postalo sastavni dio obrazovanja u svakoj oblasti, a razvija kod čovjeka ono što je uvijek bilo važno: inovativnost, saradnju, kreativnost i kritičko mišljenje. 

slika-2

Posebno je dizajniran za djecu jer svojom prednjom stranom podsjeća na lice (tipke su kao oči, ekran kao nos, a fizički spojevi izvoda su poput zuba). Micro:bit može prikazati tekst, brojke, sličice i animacije na ekranu, mjeriti temperaturu te odrediti strane svijeta. Sadrži senzor za pokret i svjetlo, 25 crvenih lampica i dvije tipke za programiranje, a može se spojiti sa drugim uređajima i senzorima te s njima komunicirati putem radio veze ili bluetooth tehnologije. Jednostavno može postati uređaj za glasanje, učešće u kvizu, pedometar, termometar, kalkulator, igraća kockica, kompas...Ukupno 10 vježbi se može uraditi. Uz sve potrebne komponente i jednostavan priručnik nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo ili znanje iz programiranja da bi se krenulo u rad. Cilj izrade ovih uređaja i jeste podsticanje mladih da koriste nove tehnologije na zabavan način.

slika-3

IMTEC d.o.o. je domaća IT kompanija fokusirana da pruži vrhunsku uslugu svojim klijentima. Našim klijentima dajemo punu sigurnost da će imati  kvalitetnog partnera i  najbolja tehnološka rješenja u skladu sa njihovima potrebama.

Imtec d.o.o. razvija i prodaje veliki broj složenih IT rješenja, koja sadrže hardver, softver i našu uslugu za poslovne korisnike na području čitave BiH. Naš lanac specijaliziranih trgovina IT opreme na području cijele  BiH svakodnevno opskrbljuje desetine hiljada klijenata personalnim računarima i periferijom, pametnim uređajima, potrošnim materijalima te technology dodacima. Našu digitalnu platforma za on – line prodaju technology opreme www.imtec.ba mjesečno posjeti više od 100 000 kupaca.

Uposlenici Imteca uvjereni su da tehnologija ima svrhu, samo ako unaprijeđuje kvalitet života ljudi. U skladu sa tim  isporučujemo samo onu tehnologiju koja će sve nas učiniti boljim. 
IMTEC – tehnologija za ljude koji žele biti bolji.

Ne propustite