OSCE: Postojanje tri jezika ne koristiti u svrhu produbljivanja podjela

Objavljeno:07.11.2018 - 12:23
A A A Times Arial

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u potpunosti uvažava da svaki od konstitutivnih naroda ima svoj jezik, ali smatra da postojanje tri jezika ne bi smjelo da se koristi u svrhu kreiranja ili produbljivanja podjela u društvu.

Šef Misije OSCE-a ambasador Bruce G. Berton, povodom instrukcije Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u vezi sa provedbom odredbe o jeziku u Zakonu o osnovnom obrazovanju izjavio je kako izvođenje nastave isključivo na jednom od tri službena jezika nije u skladu s principima jednakosti svih jezika konstitutivnih naroda.

- Stoga, pravna formulacija navedena u Zakonu o osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo je neprihvatljiva i takođe nije u skladu s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH. U toku procedure usvajanja kantonalnog zakona o osnovnom obrazovanju, Misija je upozorila nadležne kantonalne vlasti o ovom odstupanju i to u više navrata isticala nakon usvajanja zakona - kazao je Berton. 

Dodao je također da je Misija nastavila da iskazuje svoju zabrinutost po tom pitanju pred relevantnim vlastima nakon izdavanja Instrukcije u septembru 2017. godine.

Puna provedba pomenute pravne odredbe Zakona, na osnovu koje je izdata ova Instrukcije, može dovesti do potpune segregacije djece u Kantonu Sarajevo, što ne doprinosi procesu pomirenja. Od ključnog je značaja u tom smislu napraviti razliku između izvođenja nastave na jednom od jezika i učenja jezika.

Izdavanje još jedne Instrukcije u novembru 2018. godine ukazuje na nepostojanje volje predstavnika vlasti Kantona Sarajevo da izmijene spornu odredbu o jeziku u Zakonu o osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo.

Misija će nastaviti da se zalaže kod obrazovnih vlasti na najvišem nivou za poštovanje ljudskih prava, uključujući pravo na obrazovanje bez diskriminacije po bilo kom osnovu, u skladu sa obavezama koje je BiH preuzela kao članica OSCE-a, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!