Desetine ugašenih Facebook i Instagram naloga uoči izbora u SAD

Tech
Desetine ugašenih Facebook i Instagram naloga uoči izbora u SAD
.

Ukupno 30 Facebook i 85 Instagram naloga uklonjeno je samo nekoliko sati prije otvaranja birališta u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Kako su u kompaniji Facebook naveli, o spornim profilima ih je obavijestila američka policija koja im je prijavila "aktivnosti povezane sa stranim entitetima", te da su skoro svi ugašeni Facebook nalozi bili na francuskom ili ruskom jeziku, a oni na Instagramu su bili na engleskom jeziku.

"Neki su bili usredotočeni na poznate osobe, dok drugi na političke rasprave", rekao je Nataaniel Glajher iz kompanije Facebook, prenio je CNN.

O cijelom slučaju su se zajedničkim saopštenjem oglasili i sekretar DHS-a Kirsten Nilsen, državni advokat Džef Sešns, direktor Nacionalne obavještajne službe Den Kouts i direktor FBI-a Kristofer Vrej objavili su zajedničko saopćenje kojim upozoravaju da su strani operatori pokušavali utjecati na američke birače.u kojem su naveli da su koristeći sporne naloge strani faktori pokušali da utiču na izbore u Americi.

"Amerikanci treba da budu svjesni da strani akteri, posebno Rusija, i dalje pokušavaju da utiču na percepciju javnog mnjenja i glasača. To mogu uraditi širenjem lažnih informacija o političkim procesima i kandidatima,širenjem propagande na društvenim medijima i sličnim taktikama", naveli su zvaničnici u saopštenju.

Ne propustite