OTEKLINE, SVRABEŽ I CRVENILO SU SAMO NEKE OD ALERGIJSKIH REAKCIJA NA PREVELIKU UPOTREBU ŠMINKE!

Moda i ljepota
OTEKLINE, SVRABEŽ I CRVENILO SU SAMO NEKE OD ALERGIJSKIH REAKCIJA NA PREVELIKU UPOTREBU ŠMINKE!
_

U najmjeri da izgledaju što privlačnije i ljepše, žene se svakodnevno uljepšavaju korištenjem šminke. 
Međutim umjesto prekrasnog izgleda koji želimo na taj način postići, naš imunološki sistem stvara otpor odnosno preosjetjiv je na neke sastojke iz kozmetičkih proizvoda. Otekline, svrabež i crvenilo su česti rezultati ovakvih pojava i izazivaju ozbijne zdravstvene probleme, osobito kod mlađe populacije jer je dobna granica kod današnjih djevojki koje posežu za šminkom sve niža.

5

Štetni sastojci

Sve je veći broj raznih alergijskih reakcija, a za koje nismo ni svjesni da dolaze od šminke ili, primjerice, od dezodoransa. Konzervansi koji najviše brinu dermatologe se koriste u kozmetici brojnih kompanija. Posebice su opasni oni koji pomažu pri očuvanju boja, a uzrokuju kontaktni dermatitis koji se često javlja i nekoliko dana nakon doticaja s kožom. On također produljuje rok trajanja preparata, a sastavni je dio krema, gelova za tuširanje, maskara, šampona, regeneratora i sapuna. Uništava bakterije, plijesan i viruse u tim preparatima, a bez njega bi se kozmetika pokvarila ubrzo nakon otvaranja. Alergije koje uzrokuju takvi sastojci traju cijeli život, te izazivaju bolne ekceme i mjehure na površinskom sloju kože. U maskarama i sjenilima alergijske su reakcije često uzrokovane i sastojcima kao što su glitteri, šljokice u prašku, hlapiva ulja i parfemi, različiti antioksidansi, pigmenti, tvari za spajanje.

2

Opasan sjaj šljokica

Zbog štetnih posljedica na ljudsko zdravlje i planet, stručnjaci pozivaju na zabranu upotrebe šljokica. Velika Britanija planira potpuno zabraniti kozmetičke proizvode, poput pilinga i gelova za lice, koji u sebi sadrže mikrogranule (slične šljokicama), a u nekim britanskim vrtićima već je zabranjena upotreba šljokica. Najbolje je izbjegavati glittere i šljokice, kao i sve proizvode koji ih sadrže. Nemojte koristiti make-up, lak za nokte i sprejeve koji u sebi sadrže bilo kakve svjetlucaste mikročestice.  

3

Dermatitis, crvenilo, natečeni kapci

Alergiju možete prepoznati ukoliko imate mjehure na koži, crvenilo i otekline, koje se najčešće pojavljuju na licu i rukama. Kad pomislite da ste alergični na pojedini pripravak, njegovu primjenu treba odmah prekinuti te se obratiti liječniku, dermatologu ili alergologu, kako biste to provjerili kroz alergološka testiranja.

rosacea-1-1

Savjeti kod šminkanja

Uvijek perite ruke i lice prije nanošenja šminke. Nemojte koristiti tuđe kozmetičke proizvode. Nemojte nanositi šminku na oči ako imate neku infekciju, poput konjuktivitisa. Bacite sve proizvode koje ste koristili od kada ste prvi put otkrili da imate infekciju. Bacite staru kozmetiku. Većina kozmetike sadrži dovoljno konzervansa koji ju štite od plijesni, bakterija, ali kroz određeni vremenski rok. Trebate strogo poštivati rokove trajanja na deklaraciji jer stara kozmetika može prouzročiti alergije koje će se teško povući i uz liječničku terapiju.

6

Ne propustite