Muhamed Bikić, autor filma 'Keli': "Ovakav film se pravi jednom u životu"

Aktuelno
Muhamed Bikić, autor filma 'Keli': "Ovakav film se pravi jednom u životu"
.

Na 72. rođendan Fudbalskog kluba Sarajevo održana je premijera dokumentarnog filma „Keli“, autora Muhameda Bikića. Film govori o životu i smrti Želimira Vidovića, fudbalera Sarajeva, reprezentativca bivše Jugoslavije. Dugotrajni aplauzi u prepunom Narodnom pozorištu Sarajevo nakon prikazanog filma, kao i za vrijeme obraćanja autora i Kelijeve supruge sve govori o kakvom se filmu radi, iznimno emotivnom, koji je u toku i same projekcije izazvao suze svih prisutnih.   

„I sada mi same suze krenu, a bilo ih je i za vrijeme snimanja, montiranja, a posebno na samoj premijeri u nezapamćenom ambijentu. Živio sam za taj 24. oktobar, kada ćemo ga napokon prikazati, jer nije bilo lahko napraviti ovakav film o velikom fudbaleru, nadasve čovjeku, humanisti, koji je nestao, odnosno ubijen, početkom agresije na BiH, 17. maja 1992. godine, pri povratku iz Bolnice na Dobrinju, gdje je vozio ranjene sugrađane“, kaže Bikić.

suye-keli

Film „Keli“ je snimljen proteklog ljeta na autentičnim lokacijama, gdje je pokojni Keli živio, igrao, nestao, odnosno ubijen, sahranjen, ulici na Dobrinji i fudbalskom igralište u Butmiru koje nose njegovo ime, a ni datum premijere nije slučajno izabran.

keli-anadolija
   
„Naravno, na 72. rođendan njegovog FK Sarajevo, za koji je legendarni Keli, kao i za glavni grad živio i igrao do posljednjeg daha, te na 73. rođendan Ujedinjenih naroda, a sam Keli je, upravo, želio ujedinjeno Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu“.

Želimir Vidović je karijeru započeo u sarajevskom naselju Stup, gdje je rođen 17. novembra 1953. godine. Igrao je u ilidžanskom Igmanu, potom u sarajevskoj Bosni, a onda dolazi na Koševo, a nastupao je još i u austrijskom Gaku, a bio je i reprezentativac bivše Jugoslavije. 

„U filmu učestvuju porodica Vidović, kojoj se ovom prilikom iznimno zahvaljujem, jer bez njih ne bih ništa mogao (Borjana Vidović, Dajana Vidović-Softić, Sara i Ena Softić, Miana Vidović-Žuža i Filip Žuža), zatim rukovodstvo i pioniri FK Sarajevo (direktorica Sabrina Buljubašić), nekadašnji Kelijevi prijatelji, treneri, saigrači i suparnici na terenu (Fuad Muzurović, Muhidin Teskeredžić, Mirza Kapetanović, Faruk Hadžibegić, Nijaz Ferhatović, Mehmed Janjoš, Agim Nikolić, Nijaz Merdanović, Zijad Švrakić, Slobodan Janjuš, Edin Bahtić, Branislav Berjan), ranjeni Sarajlija tog 17. maja 1992. Ahmed Osmić, Abdulah Sidran, Amor Mašović, Adnan Džemidžić, Mehmedalija Zilić, Salih Hadžialić, Nikola Bilić, Berin Hadžialjević, Erna Alagić, Dženneta Mujagić, Ilma Hadžić. Film je snimljen u produkciji TV Sarajevo, Namik Vatrenjak je sjajno režirao, Elvir Buzurović i Muhamed Čulić su bili snimatelji, tonac Muhamed Pekmez, a montažer Amil Hujić. Muziku u filmu je sjajno uradio profesor klavira Adis Vuga, a na kraju filmu je i kultna pjesma 'Samo da rata ne bude'. Đorđe Balašević je podržao film ustupajući nam prava za ovu pjesmu“, kaže Bikić i dodaje da su film pomogli Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Narodno pozorište Sarajevo, Osnovna muzička škola Ilidža, Fudbalski klub Sarajevo, koji je na premijeri autoru filma, kao i porodici Vidović poklonio repliku Kelijevog dresa sa brojem dva iz 1980. godine.

svi-keli

Inače, prema mnogim mišljenjima, ne pamti se da je jedan film, bio on dokumentarni ili igrani, izazvao toliku pažnju kao „Keli“, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego širom svijeta. 

„Još u toku snimanja vladalo je nezapamćeno interesovanje. Tog 24. oktobra tri Narodna pozorišta Sarajeva bila bi premalena. Mislim da bi i zapadnu tribinu Olimpijskog staiona Asim Ferhatović Hase  napunili da je premijera bila na proljeće, ljeto. Naravno, film će i nakon premijere živjeti, ne samo u BiH, nego širom svijeta, jer ga cijeli svijet želi vidjeti. Stižu pozivi za projekciju sa svih strana svijeta“.

premijera-15

Na kraju, autor je i na premijeri ponovio da mu je ovaj film pečat karijere.

"'Keli' je više od filma, mog profesionalnog i privatnog života, jer sam ustvari dio porodice Vidović, još puno prije i pomisli da bi film radio. Neki kažu, još sam mlad i da ću  još mnogo toga dati bh. novinarstvu,  pa i u filmu gdje me mnogi vide u budućnosti. Vidjet ćemo, ali mislim da se ovakva priča, odnosno film pravi jednom u životu“, kaže Muhamed Bikić. 

Ne propustite