GRIJANJE VIŠE NEĆETE MORATI PLAĆATI: Ako posadite ovo stablo, narednih 40 GODINA ĆETE IMATI DRVA!

Sve za dom
GRIJANJE VIŠE NEĆETE MORATI PLAĆATI: Ako posadite ovo stablo, narednih 40 GODINA ĆETE IMATI DRVA!
.

Piroćanac Delimir Grkić iz radoznalosti zasadio je na svojoj njivi u Zmiču drvo pod nazivom paulovnija ili carsko drvo, ni ne sluteći kakvu korist će mu donijeti.

ŠUMADINAC PRONAŠAO BESPLATNO GRIJANJE I TO ZA CIJELU ZEMLJU: Vladanov izum zaludio je SVIJET, a tako je jednostavno!​

Riječ je o specijalnom hibridu koji podnosi velike temperaturne razlike, raste tri puta brže od ostalih brzorastućih stabala i za pet godina dostigne 20 metara visine i 42 centimetra u obimu.

55879c66-ef40-42a4-821e-217125bbfe5f-izio-previeworg

Posadio je 150 stabala na šest ari i za tri mjeseca skoro sva su visoka tri metra, a debljina stabala im je oko šest centimetara. 

Grkić je prezadovoljan kako se paulovnija u njegovoj njivi “primila”, mada je, navodi, bio prilično skeptičan kad se odlučio za sadnju. Ipak, radoznalost je pobijedila, a i ekonomski efekat, jer paulovniju poznavaoci nazivaju drvetom budućnosti upravo zbog isplativosti njenog uzgajanja, pišu "Novosti".

Ovo drvo porijeklom je iz Kine gdje se koristi više od 3.000 godina. Rasprostranjeno je i u Japanu, a u Srbiju je stiglo tek nedavno preko rasadnika koji se specijalizovao za proizvodnju i distribuciju ove sadnice.

55879c94-41b0-4787-91bb-217925bbfe5f-uzi-690x480

Grkić je odlučio da posadi ovo kinesko drvo kada je vidio jednu televizijsku emisiju o njemu.

– Cijena ogrijevnog drveta sve je veća jer se šume nemilice sjeku, a pošumljavanja nema. Stabla paulovnije sam zasadio zbog grijanja i, kako vidim, neću se pokajati. Zaista raste vrlo brzo tako da spremam nove sadnice. Na proljeće zasadiću još 1.000 na 40 ari i tako ću svojoj porodici obezbijediti ogrevno drvo za naredne tri do četiri decenije. Planiram sječu 10 puta u tom periodu, to jest svake četvrte godine – izvodi ekonomsku računicu Grkić.

Zanimljivo je kako je u Kini običaj da kada se rodi žensko dijete, zasadi jedna paulovnija koja se sječe kad djevojka stasa za udaju. Od nje se pravi kompletan namještaj za miraz.
Nakon sječe, novo stablo izrasta iz panja. I tako sedam puta, što u velikoj mjeri čini vrlo isplativom investiranje u sadnicu.

paulovnija-elongata-paket-200-700-1400-2500-kom-sjemenke-slika-40399550

Zasadi paulovnije odlični su i za pčelare jer su njeni cvjetovi puni nektara. Paulovnija još može da se koristi za ishranu stoke. U tom slučaju sadi se gušće, a lisna masa kosi se svakih 20 dana. Ta stočna hrana hranljivija je od lucerke. Ako se opalo lišće prekrije zemljom, dobije se kvalitetan humus za đubrenje.

Prema Grkićevim riječima, paulovnija je korisna i kao čuvar životne sredine jer nije zagađivač prilikom sagorjevanja. Tona kineskog drveta “daje” svega pola kilograma pepela. Uz to, zbog velike mase i količine listova koji su široki i do 75 centimetara, paulovnija proizvodi veliku količinu kiseonika. Kaže da jedno stablo proizvede kiseonika koliko potroši 60 ljudi.

1

2

3

4

5

6

7

8

(Foto: Novosti.rs)

Ne propustite