OVE BOLESTI NAS UNIŠTAVAJU: Rak nije najgora, već bolesti čije simptome često IGNORIŠEMO

Porodica i zdravlje
OVE BOLESTI NAS UNIŠTAVAJU: Rak nije najgora, već bolesti čije simptome često IGNORIŠEMO
.

Čovjek se nikad neće navići na bolesti i gubitak života, a posebno na bolesti koje ga mogu bukvalno uništiti za vrlo kratko vrijeme.

Nedavni primjer za to jeste i epidemija Ebole u zapadnoj Africi, koja je u stanju da ub ije čovjeka za samo nekoliko sati od pojave prvih simptoma.

ebola-vakcina

NJEMAČKI NOBELOVAC ZAPREPASTIO SVIJET: Rak se dobija od ove DVIJE NAMIRNICE, da su znali ljudi još bi bili živi 

 

Ovo je 10 najopasnijih bolesti koje nemaju simptome, a mogu vas uništiti za nekoliko sati. 

1.  Nekrotizirajući fasciitis (ljudožder bakterija)

To je bakterijska infekcija koja se tijelom širi vrlo brzo i uništava meko tkivo, a često je povezana sa nekom povredom (nagnječenjem, opekotinom, ubodom insekta), ali pojavljuje se i nakon hirurških zahvata, nekih hroničnih bolesti, kod trovanja hranom, porođaja i tako dalje. Ovu infekciju nazivaju još i akutnom kožnom gangrenom, a prvi simptomi nalikuju simptomima gripa.

Kako se bolest širi, tako se na telu pojavljuju plikovi puni tamne tečnosti, a na kraju meso pocrni i odumire. Važno je brzo primiti medicinsku pomoć koja se sastoji od hitnog odstranjivanja inficiranog tkiva i dobijanja antibiotika.

menikoka

2. Meningokoka

Radi se o zaraznoj bakterijskoj infekciji, čiji je uzrok Neisseria meningitidis, koji se nastanjuje u sluzokoži nosa i grla. Prenosi se kapljičnim putem (preko kihanja i kašljanja), a postoje tri glavna klinička oblika bolesti - meningosarkom sindrom, septički oblik i upala pluća.

Od pojave prvih simptoma (povišena temperatura, jake glavobolje, osetljivosti na svjetlo i tako dalje) do sm rti ponekad prođe svega nekoliko sati, a preživi tek deset do 15 posto oboljelih, ali sa trajnim oštećenjima, uključujući gubitak sluha, poremećaj govora, gubitak udova, metalnu retardaciju, paralizu.

bolest

3. Čagasova bolest

U pitanju je tropska parazitska bolest, čiji je uzrok praživotinja bičar Trypanosoma cruzi, a javlja se uglavnom u siromašnim dijelovima Srednje i Južne Amerike. Prenosi se preko izmeta insekata iz roda Triatoma, koji ljudima sisaju krv.

4. Cerebrovaskularne bolesti mozga

Riječ je oštećenju jedne ili više žila u mozgu, a najpoznatiji primjer je moždani udar do kojeg dolazi nakon prekida dotoka kiseonika i hranjivih materija do mozga, nakon što se krvna žila rasprsne ili se u njoj stvori krvni ugrušak i začepi je.

mozak

5. MRSA

To je bakterija vrlo otporna na antibiotike, a prenosi se direktnim kontaktom sa bolesnikom ili zaraženim materijalom. Uzrokuje opasne krvne infekcije, upale pluća ili infekcije na mjestu hirurškog zahvata. Simptomi su pojava izbočina na koži koja je crijvena, otečena, bolna i topla na dodir, visoka temperatura, groznica, slabost, bolovi u mišićima i tako dalje. 

6. Kolera

Radi se o akutnoj crijevnoj infekciji, uzrokovanoj uzimanjem hrane ili vode zaraženim bakterijom Vibrio cholerae. U ekstremnim slučajevima, može uništiti čovjeka za svega nekoliko sati. 

kolera

7. Enterovirus D68

Svake godine milioni dejce pate od enterovirusa koji uzrokuje kašljanje, kijanje i groznicu. Širi se kapljičnim putem, a može ući u telo i preko raznih površina u domaćinstvu (na primjer, ako na površini ima tjelesnih tečnosti oboljelog). 

8. Bubonska kuga

To je najčešći i najpoznatiji oblik kuge, poznat i kao "Crna smrt", koja je kroz istoriju odnijela oko 50 miliona života. Izaziva je bakterija Yersinia pestis, a trajanje inkubacije varira - od nekoliko sati do 12 dana. Bolest nastupa naglo, sa povišenom temperaturom koja se penje preko 40 stepeni, a najpoznatiji simptom su otečene limfne žlijezde ispod pazuha. 

ebola

9. Ebola

Ovo je opasna bolest koja osim ljudi, pogađa i majmune, gorile, šimpanze i tako dalje. 

10. Denga groznica

Ovu tropsku bolest prenose komarci zaraženi dengue virusom, a na ljude prelazi nakon što ih ubodu. Simptomi uključuju visoku temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, kao i karakterističan osip, sličan ovčjim boginjama. Bolest se kod manjeg broja oboljelih zakomplikuje i razvije u smrtonosnu denga hemoragijsku groznicu. Jedan od simptoma ovog stanja je krvarenje, odnosno izlivanje krvi iz krvnih sudova.

Ne propustite