CCI: Vlast uspostaviti na programskom principu

Vijesti
CCI: Vlast uspostaviti na programskom principu
.

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) pozivaju političke stranke na svim nivoima da intenziviraju međusobne kontakte i razgovore o mogućim koalicijama, kako se "dragocjeno vrijeme ne bi nepotrebno gubilo, na štetu građana, insistirajući, pritom, da se vlast ne uspostavlja na matematičkom nego na programskom principu".

Također pozivaju nadležne organe (SIPU i tužilaštva) da promptno reaguju na sve potencijalne slučajeve političke korupcije, u procesu postizbornog konstituisanja vlasti, kako bi ta vlast imala stvarni izborni legitimitet, saopćeno je iz CCi-a. 

- Uspostavljanje vlasti na političkoj korupciji, tzv. “kupovanjem poslanika”, direktan je atak na demokratiju, prevara građana i rušenje institucija sistema, kroz širenje nepovjerenja u njihovu legalnost i legitimnost. Masovnost napuštanja stranaka na čijim su listama ušli u skupštine, od poslanika u proteklom mandatu i pojedini slučajevi formiranja vlada za koje je u javnosti stvoreno uvjerenje da su neupitni rezultat korupcije, a koji od nadležnih organa nikad nisu istraženi i procesuirani, krajnje su zabrinjavajući. I, s obzirom na muk s kojim su propraćeni od tih organa, izazivaju sumnju u projektovanu nezavisnost policijsko-sudskog aparata od političkog uticaja – ističu iz CCI-a.

Smatraju da takvi slučajevi, kad god se pojavi sumnja u njihovo postojanje, moraju biti detaljno i brzo istraženi a o rezultatima istrage javnost u potpunosti upoznata.

Ne propustite