Meksiko otvorio granicu za migranata iz Hondurasa, Trump: Moraju biti zaustavljeni

Svijet
Meksiko otvorio granicu za migranata iz Hondurasa, Trump: Moraju biti zaustavljeni
.

Meksičke vlasti objavile su da su otvorile granicu za žene i djecu iz "karavane" tisuća migranata, većinom iz Hondurasa, a koji čekaju na graničnom mostu s Gvatemalom nadajući se da će stići u Sjedinjene Države. 

Meksički veleposlanik u Gvatemali, Luis Manuel Lopez, rekao je za AFP da su meksičke službe registrirale dio migranata koji su potom odvedeni u smještaj u Tapachuli, gradu na jugozapadu Meksika. 

Većina migranata na granici stiže iz Hondurasa u bijegu od nasilja i siromaštva. Noć su proveli na kiši na mostu koji povezuje dvije države, nakon što su u petak pokušali proboj koji je zaustavila meksička policija, prenosi Hina.

Trump kaže da ih moraju zaustaviti

Američki predsjednik Donald Trump danima upozorava da ti migranti moraju biti zaustavljeni. To je pitanje učinio jedom od glavnih tema uoči izbora na polovici svog predsjedničkog mandata koji se održavaju 6. studenoga, zaprijetivši ukidanjem regionalne financijske pomoći, zatvaranjem američko-meksičke granice i slanjem vojnika na to područje ako Meksiko ne reagira. 

Predsjednik Hondurasa Juan Orlando Hernanez u subotu bi se trebao sastati s gvatemalskim kolegom Jimmyjem Moralesom kako bi razgovarali o strategiji vraćanja migranata. 

Smatra se da je karavani oko 4 tisuće migranata, no još nema službene procjene njihova broja. 

Ne propustite