Debljate se ili mršavite bez posebnog razloga: Evo koji su još znakovi nestabilnih hormona koji ženama uništavaju zdravlje

Porodica i zdravlje
Debljate se ili mršavite bez posebnog razloga: Evo koji su još znakovi nestabilnih hormona koji ženama uništavaju zdravlje
.

O pravilnom lučenju hormona uvelike ovisi i vaše cjelokupno zdravlje.

Za kontrolu razine hormona koji kruže vašim organizmom zadužen je endokrini sustav, koji uključuje nadbubrežne žlijezde, hipofizu, štitnjaču i spolne žlijezde.

Svi oni moraju raditi kao savršeno usklađeni mehanizam kako biste imali optimalno zdravlje.

Simptomi hormonske neravnoteže

cvb

Zbog stresa, loše prehrane i problema s probavom poput sindroma propusnog crijeva te zbog povećane izloženosti toksinima dolazi do poremećaja u radu tih žlijezdi i nepravilnog lučenja hormona. 

Ako je jedan ili više hormona čak i u malom disbalansu, to može dovesti do ozbiljnih poremećaja. 

menopauza

Primjerice, ako vaša epifiza ne luči dovoljno melatonina, ne možete dobro spavati, a samim time tijekom dana postajete umorni, dezorijentirani i pod stresom.

Tako slabi vaš imunitet i širom otvarate vrata za razne kronične bolesti.    

Najčešći simptomi disbalansa hormona su:

1. Gubitak kose

x

Prema klinici Majo, gubitak kose je najčešći simptom hormonskog disbalansa. Hormonske promjene i neravnoteža mogu izazvati privremeni gubitak kose. Ovo može biti izazvano trudnoćom, porođajem ili početkom menopauze. Na nivo hormona utiče i štitna žlijezda, pa problemi sa štitnom žlezdom mogu da dovedu do gubitka kose.
2. Naglo dobijanje na težini

x1

Ako shvatite da ste se naglo ugojili niotkuda, to može biti znak hormonske neravnoteže. Studije na miševima su pokazale da nivo hormona ima veliki uticaj na redistribuciju težine i povećanje težine.

 
3. Akne na bradi i donjoj vilici

x2

Studije su pokazale da su hormoni uzrok akni i bubuljica na donjoj trećini lica (vilica, brada i vrat) kod žena. Kada hormoni nisu u ravnoteži, koža luči više masnoće što dovodi do umnožavanja bakterija i nastanka akni.

 
4. Valunzi

x3

Ove namirnice će vas istopiti: Jedite ih i posmatrajte kako RUŽNO SALO sa vašeg tijela nestaje kao od šale

Obično nagle, iznenadne napada vrućine povezujemo sa menopauzom, ali se oni mogu javiti u bilo kom dobu zbog hormonskih promjena.

 
5. Noćno znojenje

v5

Slično tome, i noćno znojenje povezujemo sa menopauzom, a ono nastaje kao rezultat promjene nivoa ili poremećaja hormona.
6. Bolni grčevi

v6

Mnogo žena pati od menstrualnih grčeva. Međutim, ako se oni pojačaju, to može biti znak hormonske neravnoteže. Značajan disbalans hormona dovodi do nepodnošljivih grčeva.
7. Promjene raspoloženja

v7

Hormonska neravnoteža uzrokuje da žene pretjerano reaguju na stvari na koje nikada ne bi. Poremećaji hormona dovode do promjena raspoloženja, anksioznosti itd. Zvuči stereotipno, ali za nagle promjene raspoloženje možete okriviti estrogen, progesteron i testosteron.
8. Pojačani ciklusi

x8

Kao što hormonska neravnoteža pojačava jačinu grčeva, tako pojačava i dužinu i količinu menstrualnog krvarenja. Naučnici sa Majo klinike objašnjavaju da hormoni koji utiču na matericu, mogu da dovedu do pojačanog krvarenja kada nisu u ravnoteži.
9. Šta da radite?

x9

Ako mislite da imate poremećaj hormona i hormonski disbalans, obratite se ljekaru koji će vam napraviti plan liječenja.

IMALA SAM 24 GODINE KADA SAM DOBILA RAK GRLIĆA MATERICE: Samo jedan SIMPTOM SAM IMALA, a ginekolog je govorio da je to normalno!

Ne propustite