MENOPAUZA MI JE UNIŠTAVALA BRAK, A ONDA SE DESIO PREOKRET: Kćerka me nagovorila da uradim OVO

Zanimljivosti
MENOPAUZA MI JE UNIŠTAVALA BRAK, A ONDA SE DESIO PREOKRET: Kćerka me nagovorila da uradim OVO
.

Menopauza predstavlja prekretnicu u životu svake žene, a kada nastupi većina njih se nađe u čudu i budu potpuno nespremne da se sa time bore.

 Isto se desilo i Jovani koja je sa 48 godina počela da primjećuje simptome menopauze, a onda je sa 52 u potpunosti prestala da dobija menstruaciju i zvanično ušla u menopauzu, prenosi portal "Telegraf.rs".

Ovo su najljepši primjeri igranja photoshopom u ovoj godini, posljedni ćete gledati nekoliko puta

- Kao djevojka mrzila sam i sebe i cijeli svijet kada dobijem menstruaciju. Bol u stomaku, bubuljice, grčevi i plakanje svakog mjeseca, pa da čovjek poludi. Onda sam se udala, rodile prvo dijete pa dvije godine kasnije i drugo. Ciklus mi je postao redovan, trajalo je 3 do 5 dana i manje je boljelo.

menopauza

Čini mi se da se poslije porođaja sve popravilo, baš onako kako mi je doktorka i rekla kada sam bila mlađa. Veoma sam odgovorna prema svom zdravlju i redovno idem na preglede kod ginekologa. Kako dosta vremena posvećujem sebi sada kada su djeca velika, nisam mogla da ne primijetim neke promjene.

menopauza-nsl

Tu negdje oko 45. godine počele su promjene u trajanju ciklusa. Menstruacija je promijenila dužinu trajanja, ali i obilnost. Oko 48. godine poremetili su se dani kada sam dobijala. Nekad bih dobila 21. dana, nekad 28, a bilo je i dana kada je kasnilo po mjesec dana. Svaki put kad bih dobila bila sam zahvalna što još uvijek dobijam. Ironija života!

Znala sam da nisam trudna, a onda su se pojavili i drugi simptomi: često buđenje noću, smanjena želja za se*som, razdražljivost i depresija. Uhvatila bih sebe kako plačem i u isto vrijeme tražim razlog za to. Plakala bih ako suprug dođe s posla i ne poljubi me, a svako grubo zatvaranje vrata bilo je povod za svađu.

menopauza

Kada sam u 51 godini primijetila da nisam dobila treći mjesec zaredom, otišla sam kod ginekologa. Pored svega toga, ukazala mi je na to da mi je koža lošija, kosa rjeđa, a nokti kraći. Došla sam kući u još gorem stanju nego što sam otišla. Depresija je trajala nedeljama, jer nisam mogla da se pomirim sa tim da mi vaga pokazuje 65 kilograma iako sam cijelog života imala manje od 60, da nijedna finija haljina više ne odgovara mom obimu, da su bore sve vidljivije, a kosa mora da se krati.

Život baš ne mazi nas žene. I onda je jednog dana nešto kliknulo. Kćerka me je odvela u šoping i nagovorila da kupim par novih stvari koje "nisu za babe", kako je ona rekla. Upoznala sam se sa svojim tijelom i bila spreman da mu pomognem. Počeka sam da pijem vitamine za žene u menopauzi, da koristim kreme koje su za moje godine, ali i sredstva za kosu koja su joj vratila život.

menopauza2

Shvatila sam da se sve da riješiti, samo ako imate volje. Kilaža je počela da pada onog momenta kada sam prestala da jedem kao da mi je 25, i kada sam ubacila više svježeg voća i povrća. Vježbam dva puta sedmično i svakog dana šetam psa po nekoliko puta. Za sada je dovoljno. Ljekar kaže da sam u menopauzi, a ja se više ne osjećam tako.

menopauza1

Umjesto da sjedim i sažaljevam sebe riješila sam da se posvetim sebi i porodici. Djeca su već velika, ali suprug je taj koji je sada centar mog svijeta. Organizujem nam ljetovanje i male odmore za vikend kad god je moguće, idem na kafu sa prijateljicama i još uvijek se šminkam. Nema te menopauze koja može da bude jača od vas, samo ako želite da je nokautirate i pokažete joj zube, ispričala je ona.

VJETAR JOJ PODIGAO HALJINU DOK SE SLIKALA ISPRED CRKVE: Cijeli svijet priča o zadnjici fudbalera! (FOTO)

Ne propustite