Mladenov: Gaza je pred raspadom, to nije pretjerivanje, stvarnost je!

Aktuelno
Mladenov: Gaza je pred raspadom, to nije pretjerivanje, stvarnost je!
.

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Bliski istok Bugarin Nikolaj Mladenov upozorio je u četvrtak Vijeće sigurnosti na opasnost novog razarajućeg sukoba u Gazi.

"Gaza je pred raspadom. To nije pretjerivanje, ni paničarenje. Stvarnost je", upozorio je videovezom Mladenov spomenuvši gospodarstvo u "slobodnom padu".

"Svi ključni pokazatelji, humanitarni, gospodarski, sigurnosni i politički, i dalje se pogoršavaju, na rubu smo novog potencijalno razarajućeg sukoba za koji svi govore da ga ne žele, ali potrebno je puno više od riječi da bi ga se izbjeglo."

Bolivija je dovela Hagai El-Ada, direktora B'Tselema, izraelske nevladine organizacije koja se protivi izraelskoj okupaciji na palestinskim teritorijima.

"Pojas Gaze, gdje živi 2 milijuna ljudi, zatvor je na otvorenom," rekao je taj Izraelac koji je sjedio pokraj palestinskog veleposlanika u UN-u Riyada Mansoura, navodi Hina.

Izrael je oštro kritizirao njegovu nazočnost i govor. Vijeće je nazočilo "cirkusu", rekao je izraelski veleposlanik Danny Danon koji se na hebrejskom obratio Hagai El-Adu pa ga većina članova Vijeća sigurnosti i UN-ovih prevoditelja nije razumjela.

Diplomatski izvori navode da je Danon direktoru B'Tselema rekao da je "izraelski građanin u službi neprijatelja". "Srami se", dodao je, navodi taj izvor.

Danon je na engleskom žestoko predbacio Boliviji tu inicijativu. "Pronađite jednog Palestinca ili Bolivijca koji će Vijeću sigurnosti kritizirati svoje vlasti", rekao je i kritizirao "kulturu mržnje" Palestinaca i njihovog čelnika Mahmouda Abbasa prema Izraelu.

U vezi s Gazom smo "na rubu eskalacije", priznao je izraelski veleposlanik i osudio nedavno raketiranje iz Gaze.

Ne propustite