Počeo samit lidera EU-a u Briselu

Svijet
Počeo samit lidera EU-a u Briselu
.

Samit lidera Europske unije (EU) u Briselu počeo je panelom o pitanju Brexita.

Britanska premijerka Theresa May je, dolazeći na samit, izjavila da je postignut napredak u dogovoru o povlačenju Velike Britanije iz EU i u razgovorima o budućem partnerstvu dviju strana.

"Nadam se postizanju dogovora koji svi žele i koji će biti i u interesu Velike Britanije i EU-a", kazala je May, javlja Anadolija.

Dodala je da delegacije obiju strana i dalje naporno rade kako bi se riješila i druga preostala otvorena pitanja, kao što je pitanje “zaštitnih mjera” koje se odnose na granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske.

Planirano je da britanska premijerka kolegama iz EU-a predstavi poziciju Londona u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz bloka.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je istakla da podržava održavanje dobrih odnosa s Velikom Britanijom.

"Za obje strane bi bilo dobro da se postigne dogovor", rekla je Merkel.

Premijer Holandije Mark Rutte je izjavio kako je postignut ozbiljan napredak u pregovorima o Brexitu, dodajući da će se lideri zemalja EU-a u Briselu posebno fokusirati na to pitanje.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je istakao da je veoma važno što prije postići sporazum u vezi sa Brexitom.

"Došlo je vrijeme da se postigne sporazum", kratko je kazao Macron.

Irski premijer Leo Varadkar je naglasio da bi pregovori o sporazumu EU-a i Velike Britanije mogli potrajati duže od dvije godine.

Premijer Estonije Juri Ratas je izrazio razočarenje što dvije strane još nisu postigle sporazum.

Premijer Austrije Sebastian Kurz je novinarima kazao da očekuje da tokom samita bude postignut značajan napredak u vezi sa Brexitom.

Lideri EU-a okupili su se u srijedu u Briselu na dvodnevnom samitu čiji fokus su pregovori o Brexitu i pitanja migracija i unutrašnje sigurnosti europskog bloka.

Ne propustite