RECEPT ZA CARIGRADSKU ČORBU: Najljepše tursko kuhano jelo!

Praktična žena
RECEPT ZA CARIGRADSKU ČORBU: Najljepše tursko kuhano jelo!
.

Carigradska čorba napravljena je od pilećeg mesa i bamije, zdravog povrća koje je obavezni dio mnogih turskih specijaliteta.

Sastojci: 300 g pilećih grudi, peršun, 500 g bamije, 50 ml sirćeta, 5 šargarepa, 1 korijen celera, 200 ml kisele pavlake, 1 kašika crvene mljevene paprike, 2 kašike brašna, 2 glavice luka, ulje, so, mljeveni crni biber.

corba

Priprema: U tiganju sa zagrijanim uljem pržiti sitno isjeckani luk. Kada omekša, dodati kockice pilećeg mesa, sitne parčiće šargarepe i kockice celera. Posoliti, pobiberiti, dodati crvenu mljevenu papriku, brašno, 2 litre vode i promiješati. U drugoj šerpi sa provrelom i posoljenom vodom, kojoj smo dodali sirće, obariti bamiju, pa dodati u šerpu sa čorbom i ostaviti da se kuha 30 minuta. Pomiješati sitno isjeckani peršun i kiselu pavlaku, pa dodati u čorbu. Neka se kuha još minut, pa sklonite sa vatre. Uživajte u fenomenalnom okusu.

Ne propustite