EKSPLOZIJA NA FAKULTETU, SVE JE ODLETJELO U VAZDUH: Vanredno stanje u zemlji, prizori su strašni

Aktuelno
EKSPLOZIJA NA FAKULTETU, SVE JE ODLETJELO U VAZDUH: Vanredno stanje u zemlji, prizori su strašni
.

Na Politehničkom fakultetu u gradu Kerču, na istoku poluotoka Krim, dogodila se snažna eksplozija, prenijela je ruska agencija TASS. 

Agencija RIA javlja kako je najmanje 10 ljudi poginulo, a agencija TASS prenijela je da je gotovo 70 povrijeđeno. 

krim

Prema prvim izvještajima, eksplozija je uzrokovana curenjem plina. Međutim, Kremlj je kasnije saopštio da se radi o mogućem terorističkom napadu.

krim1

Dva svjedoka RT-u su ispričali kako su netom prije eksplozije čuli pucnjavu na fakultetu te vidjeli nekoliko maskiranih naoružanih osoba koje trče po zgradi i ubijaju studente.

- Od siline detonacije su se razbila sva stakla. Pucali su i na studente i na profesore, na svakoga ko im se našao na putu. Bacali su i bombe - izjavili su svjedoci dodavši da su napadači s jurišnim puškama nakon eksplozije istrčali iz WC-a i počeli svoj pohod.

Po izjavama očevidaca na video snimci objavljenoj na društvenoj mreži VKontakte, do eksplozije je došlo u kantini.

Vozila hitne pomoći i stručnjaci ministarstva za vandredne situacije odmah su se uputili na mjesto eksplozije.

I Guardian se poziva na izjave svjedoka lokalnim medijima koji tvrde kako su se uoči eksplozije čuli pucnjevi te da je neko pokušao uzeti studente za taoce.

U gradu Kerču koji ima 147.000 stanovnika nalazi se početak čak 19 kilometara dugačkog novoizgrađenog mosta koji Krim povezuje s kopnom.

krim2

krim3

Poluotok Krim bio je dio Ukrajine dok ga Ruska Federacija nije pripojila 2014. nakon referenduma koji UN i znatan dio međunarodne zajednice drži nelegitimnim i zbog čega su SAD i EU nametnuli sankcije Moskvi. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je u maju ove godine most koji povezuje Krim s ruskim kopnom. Most s krimske strane počinje upravo u Kerču.

Ne propustite