Okrugli sto u Banjaluci: Svaki šesti građanin BiH siromašan

Bosna i Hercegovina
Okrugli sto u Banjaluci: Svaki šesti građanin BiH siromašan
.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 18,1 odsto stanovništva u Bosni i Hercegovini živi s primanjima nižim od 237 KM mjesečno, odnosno ispod linije koja označava kritično siromaštvo, što znači da je otprilike svaki šesti građanim BiH siromašan, rekao je danas Duško Vejnović, profesor na Univerzitetu u Banjaluci.

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske i Udruženje nastavnika i saradnika Univerziteta u Banjaluci danas su Domu sindikata u Banjaluci povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva organizovali okrugli sto o temi "Mogu i hoću - protiv siromaštva", prenosi Anadolija. 

Učesnike okruglog stola Vejnović je upoznao sa podacima UN-a prema kojima skoro polovina građana živi na granici siromaštva preživljavajući s mjesečnim primanjima od 416 KM.

"Podaci pokazuju da se broj djece u BiH koja zavise od socijalne pomoći u posljednje dvije godine povećao za 10 odsto", kazao je Vejnović i dodao da je BiH među najsiromašnijim državama u Evropi.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-,a rekao je da konferencija organizovana s ciljem ukazivanja na tešku situaciju u društvu, te dodao da postoje i članovi vog sindikata u određenim situacijama teško žive. 

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se širom svijeta i prati ga akcija čitanja posebne poruke solidarnosti "Ustani i digni svoj glas protiv siromaštva i nejednakosti" uz simbolično ustajanje. 

"Jasno je da resursi nisu u našim rukama i džepovima, ali na nama je da upozorimo. Dužni smo da ukažemo na taj problem, a rješavati se može sa većom odgovornošću nosilaca vlasti, javnih funkcija, sa manje kriminala i korupcije i sa više jednakosti i šansi za sve", kazao je Vejnović.

Ne propustite