Dačić: Lesoto povukao priznanje Kosova

Region
Dačić: Lesoto povukao priznanje Kosova
.

Lesoto je povukao priznanje Kosova i sve izjave koje se mogu tumačiti kao priznanje kosovske nezavisnosti, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nakon sastanka sa premijerom i šefom diplomatije te kraljevine na jugu Afrike.

Lesoto je o odluci da revidira svoj politički stav o statusu Kosova obavijestio Beograd u noti Ministarstva spoljnih poslova i međunarodnih odnosa Lesota, prenose beogradski mediji.

U noti se ističe da je "jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova iz februara 2008. godine u suprotnosti sa završnim aktom iz Helsinkija, između ostalog, sa njegovim principima 3 i 4 i u još većoj meri je u suprotnosti sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244, koja je usvojena u skladu sa glavom sedam Povelje UN".

"Ministarstvo ima čast da obavijesti da Vlada Kraljevine Lesoto smatra da njen jedini doprinos rješenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine, a ne definisanje statusa prije nego što se dijalog završi. Stoga je pitanje državnosti Kosova preuranjeno", navodi se u noti.

Vlada Kraljevine Lesoto, kako se navodi, nije se izjasnila o ovom pitanju, niti će to učiniti sve dok dijalog dvije strane ne bude završen, odnosno kada strane postignu dogovor, Vlada Kraljevine Lesoto će ga čvrsto podržati, prenosi Srna. 

Ističe se da Vlada Lesota, istovremeno, povlači sve prethodne izjave u vezi sa Kosovom, naročito one koje se na bilo koji način mogu tumačiti kao priznavanje nezavisnosti.

Ne propustite