SAD uveo sankcije nad iranskom financijskom mrežom koja podržava djecu vojnike

Aktuelno
SAD uveo sankcije nad iranskom financijskom mrežom koja podržava djecu vojnike
.

Američko ministarstvo financija u utorak je uvelo sankcije na više milijardi dolara vrijednu financijsku mrežu koja podržava iransku paravojnu silu koja tvrdi da regrutira i obučava djecu vojnike za elitnu iransku Revolucionarnu gardu. 

To je objavljeno dva tjedna prije no što će vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa na snagu vratiti neke od najžešćih američkih sankcija nad Iranom, uključujući nad naftnim sektorom. 

Mreža Bonyad Taavon Basij pruža financijsku infrastrukturu paravojsci Basij koja radi za iransku elitnu Revolucionarnu gardu (IRGC), priopćilo je američko ministarstvo, javlja Hina.

Obje Basij skupine meta su novih sankcija. 

"Ova široka mreža pruža financijsku infrastrukturu Basiju u regrutiranju, obuci i indoktrinaciji djece vojnika koji su natjerani u borbe pod zapovjedništvom Garde", rekao je ministar Steven Mnuchin. 

Basij je bio dio nasilnih gušenja otpora i ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Iranu, stoji u priopćenju. Za IRGC regrutira iransku djecu koja nekad ima i samo 12 godina, a potom su slana u  Siriju kako bi se borila za vladu predsjednika Bashara al-Assada.   

Ne propustite