NOĆ KADA JE PLAKALO I NEBO NAD BOSNOM "Igralo se dok nisu dali gol, sve bi bilo drugačije"

Kiosk
NOĆ KADA JE PLAKALO I NEBO NAD BOSNOM "Igralo se dok nisu dali gol, sve bi bilo drugačije"
,

Sinoć su Španci u Sevili poraženi od Engleske, a ništa ne bi bilo čudno da to nije bio prvi poraz Španije na domaćem terenu nakon punih 15 godina. Bilo je to davne 2003. godine kada je Crvena furija u Zaragozi poražena od Grčke koja je tada slavila 1:0.

spa3

Od tada je prošlo ravno 15 godina dok Španci nisu upisali prvi naredni poraz na domaćem terenu u takmičarskim mečevima, a nanijela im ga je Engleska. Rijetko ko je znao za taj podatak do sinoć, ali samo navijači iz Bosne i Hercegovine znaju da do tog rekorda nije trebalo ni doći.

s

Ne sjećaju se vjerovatno danas ni sudac Steve Bennett da je prudužio meč Španija - BiH šest minuta, a ni defanzivcu Carlosu Marcheni vjerovatno nije prva misao ujutru onaj gol u sedmoj minuti nadoknade, ali zato se sjećaju Bešlija, Tolja, Barbarez, Misimović, Slišković i ostali asevi bh. fudbala.

1a

Na ljeto 2005. godine smo bili nadomak trijumfa na Mestalli protiv Španije u kvalifikacijama za Mundijal u Njemačkoj, ali sudac Bennett je tada odlučio da će se igrati cijelu noć dok Španci ne izjednače. Vodili smo 1:0, a muka nas je poštedio Carlos Marchena u 97. minuti kada je izjednačio, jer da nije ko zna koliko bi još morali pretrčati naši igrači dok se sudac ne sjeti da treba odsvirati kraj.

1b

Podsjetimo da je tada BiH povela preko Zvjezdana Misimovića pred kraj provg poluvremena, a da smo meč završili sa devet igrača jer su crvene kartone dobili Nedim Halilović i Mirsad Bešlija. Mala, porušena zemlja, tog dana jednostavno nije mogla doći do pobjede u Španiji, jer su drugi tako htjeli, ali mi nikada nećemo zaboraviti pobjedu protiv Španije, iako su je drugi zapamtili kao remi.

(Novi.ba)

 

Ne propustite