JEFTINO I EKONOMIČNO: Sirup od limuna bez kuhanja

Praktična žena
JEFTINO I EKONOMIČNO: Sirup od limuna bez kuhanja
.

Voćni sirupi su uvijek bili sjajan način da u kući uvijek imate piće kojim ćete počastiti svoje goste. 

Ne iziskuju veliki trošak, a praktični su, jer je potrebno samo da ih pomiješate sa vodom i ledom i osvježavajući napitak je tu.

Sirup iz kućne radinosti nema vještačke sastojke i pun je vitamina pa se preporučuje i djeci i odraslima. 

Pogledajte recept i saznajte kako da napravite sirup od limuna bez kuhanja. 

Potrebni sastojci:

500 g limuna
2 kg šećera
2 l vode
4 limuntusa

Priprema:

Korak 1: Limun dobro operite, pa ga sa sve korom isjeckajte u sjecku ili blenderu (može i na mašini za meso da se samelje). U dublju šerpu stavite limun, pa ga prelijte vodom. Dodajte limuntus i šećer i dobro promiješajte. Ako volite aromatičan ukus dodajte 1 vanilin šećer, sirup će biti još ljepši.

Korak 2: Šerpu poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi narednih 24 sata. Povremeno miješajte da bi se šećer otopio. Poslije 24h ocijedite na cjediljku za čaj i sipajte u staklene flaše.

Korak 3: Ako volite pulpu dovoljno je da jednom procijedite sirup, a ako ne ponovite postupak nekoliko puta da bi dobili bistar sirup. Sirup od limuna stavite u frižider da se ohladi. Sok pravite po standardnoj proceduri kao i svaki drugi, sa običnom ili kiselom vodom.

(Novi.ba/mogujatosama.rs)

Ne propustite