VOZAČI, O OVOME MORATE VODITI RAČUNA: Ne dozvolite da vas automehaničar PREVARI!

Kiosk
VOZAČI, O OVOME MORATE VODITI RAČUNA: Ne dozvolite da vas automehaničar PREVARI!
.

Redovno servisiranje automobila veoma je važno za njegovu trajnost, ekonomičnost i sigurnost. 

No, mi vam u nastavku otkrivamo kako vas automehaničari mogu prevariti, te načine kako da se najbolje zaštite. 

auto3

Evo kako da otkrijete prevaru i zaštitite se:

Naplate ulje i filter, a izmijene samo ulje

Prije odlaska u servis oštrim predmetom neupadljivo označite uljni filter. Nakon servisa tražite zamijenjeni filter pa ćete lako utvrditi da li vam je serviser podvalio tuđi izmijenjeni uljni filter. Ako to otkrijete, sve treba napraviti iz početka, na teret servisa.

naslovna-mali-servis

Naplate sintetičko, a sipaju mineralno ulje

Ovo je najopakija podvala, koju je teško otkriti nakon servisa, jer se po izgledu i dodiru ne može zaključiti, motor radi normalno, a posledice se počnu osećati tek nakon nekoliko godina. Naime, ako pogrešno ulje sipate u mijenjač, nećete se moći odvesti iz servisa, a s motornim uljem po lošijoj specifikaciji možete voziti godinama, ali motor potom strada. Jedini lijek je direktno nadgledanje te servisne operacije, odnosno odlazak u provjereni servis.

auto-klima-servis-punjenje-i-izmjena-ulja-u-sistemu

SVAKI VOZAČ MORA ZNATI OVAJ TRIK KAD PADA KIŠA: Evo šta treba da uradite i stakla vam neće zamagliti

Naplate veću količinu ulja od sipane, 0,1 do 0,3 l

Provjerite specificiranu količinu motornog ulja i uporedite je s količinom iskazanom na računu, a nakon servisa odmah provjerite količinu motornog ulja na mjernoj šipki. Ako je ispod maksimuma, tražite da ga sipaju do maksimuma. Ne nasjedajte na priču kako je najbolje da je ulje na polovini između minimuma i maksimuma. Da u eksploataciji, ali servis se napušta s motornim uljem na maksimumu.

klima

Naplate zamjenu filtera klime, vazduha i goriva, a ne promijene ih

Prije servisa oštrim predmetom diskretno označite filter goriva, a nakon servisa tražite da vam vrate zamijenjene dijelove. Filter vazduha se lako provjerava, a po tome se može zaključiti i šta je sa ostalim dijelovima. Ako nosite svoje nove dijelove, diskretno iz obilježite prije predaje u servis, pa ih možete prepoznati kad vam ih vrate pri sljedećoj zamjeni.

automobil1

Naplate zamjenu karoserijskog dela, a poprave ga

To je česta prevara kod oštećenih blatobrana, pragova i bočnih stranica. Golim okom, pogotovo osobama koje nisu profesionalci, to je teško uvidjeti, ali prevara se lako može otkriti uređajem za mjerenje debljine laka, čak i običnim magnetom (sila prijanjanja se mijenja, zavisno od debljine reparaturne prevlake – kita). Nakon limarskih radova tražite da vam daju izmijenjene dijelove limarije.

felga-guma

 

Zamijene i naplate dio kojeg nije trebalo mijenjati
Mnogi serviseri vole „preventivno“ da zamijene disk pločice, diskove, lamelu, jer na te dijelove imaju rabat od 30 do 50% i oni se mijenjaju kad se istroše, što dosta zavisi od načina vožnje. Ako vam serviser predloži zamjenu zatražite ocjenu koliko ti dijelovi još mogu izdržati, a ne libite se otići kod drugog servisera za mišljenje.

auto5

Vaš auto može biti izvor zdravih dijelova za drugi auto

Najgora je opcija ako na prvom servisu neodgovorni serviser zameni upravljački modul s dijelom kojeg istovremeno, izvan radnog vremena, mijenja u fušu. To je najgori oblik prevare klijenata, a rizik je, naravno najmanji ako idete u servis na dobrom glasu.

Ne propustite