Vučić o izjavi Scotta: Vlada Kosova je za Srbiju "takozvana"

Region
Vučić o izjavi Scotta: Vlada Kosova je za Srbiju "takozvana"
.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "nažalost" nije bio prisutan kada je ambasador SAD u toj zemlji Kyle Scott rekao da Vlada Kosova "nije takozvana" već vlada "suverene i nezavisne zemlje" i dodao da bi u tom slučaju ambasador dobio "pristojan, odmjeren odgovor koji bi značio zaštitu interesa države Srbije", piše "Beta".

Odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja Trećeg samita ministara transporta i Foruma gradonačelnika glavnih gradova Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu, Vučić je kazao da šta god da je Vlada Kosova za Washington, za Srbiju je "takozvana".

"Nažalost nisam bio prisutan, ali predstavnik Vlade Srbije je trebao da reaguje. Nije tu ambasador da ispravlja novinare već da odgovara na pitanja, ali nije to nikakav nov stav američkih predstavnika i zato sam skeptičniji od Ivice Dačića po pitanju stava Washingtona prema Kosovu", kazao je predsjednik Srbije.

Vučić je dodao da bi "bilo lijepo" da je ambasador SAD pokazao "malo više poštovanja za zemlju domaćina" i dodao da je to "njihov stil kao najmoćnije sile svijeta".

On je upitao zašto se vode pregovori sa Srbijom o Kosovu ako je to kako je rekao, "suverena vlada nezavisne države".

"Zašto pričate sa Srbijom ako je tako? Na osnovu koje rezolucije donosite odluku da pravite vojsku Kosova, gdje to piše, u kom međunarodno pravnom aktu? To je čisto pravno nasilje koje kasnije prati i fizičko, zato i jesam prilično uplašen. Gledaćemo kako da zaštitimo svoju zemlju i narod, a da sačuvamo mir", kazao je Vučić.

Ne propustite