APEL GRAĐANIMA

IZDALI SU UPOZORENJE, ODMAH PROMIJENITE ŠIFRU NA FACEBOOKU: "Ovo svi trebate uraditi"

Objavljeno:16.10.2018 - 11:08
A A A Times Arial

Nakon što  je posljednjih dana zabilježeno više prijava građana koji su putem e-pošte primili ucjenjivačke poruke na osnovu navodnog eksplicitnog sadržaja, MUP Republike Hrvatske je korisnicima savjetovao da ne otvaraju sumnjive poruke nepoznatih osoba i da ažuriraju svoje šifre i antivirusne programe.

facebook-sl

OVO SVI RADIMO: Ako ovo uradite mobilnom telefonu, može da vam EKSPLODIRA pored glave!

 

Savjetuje se da ne otvaraju sumnjive priloge u porukama od nepoznatih osoba jer takvi prilozi mogu sadržati maliciozne programe, već da budu na oprezu prilikom slanja povjerljivih poruka koje sadrže slikovni ili videosadržaj.

facebook6

Potrebno je takođe da provjeravate isključenost web-kamere ako nije potrebno da se koristi prilikom pregledanja sadržaja na internetu, ažurirati pristupne šifre uz korišćenje sigurnosno jače šifre za svaki pojedini servis na internetu, izbegavati ustupanje svojih šifri i računa e-pošte drugim osobama ili servisima kao i redovno ažurirati antivirusne programe kao i operativne sisteme.

facebookk
MUP navodi da je posljednjih nekoliko dana uočena pojava većeg broja prijava građana koji su dobili poruke u kojima pošiljalac tvrdi da su im kompromitovani korisnički račun i računar, odnosno da im je probijena pristupna korisnička šifra koju navodi u poruci. Šifra, kažu u MUP-u, može biti tačna, ali i ne mora, ili se radi o staroj šifri koju korisnik više ne koristi.

facebook
Počinilac u poruci navodi takođe da je na žrtvin računar instalirao maliciozni program koji mu je omogućio pristup kameri i korisničkim podacima te je na taj način došao u posjed eksplicitnog sadržaja žrtve dok je ista navodno pregledala stranice po**ografskog sadržaja.

facebook

MILIONI LJUDI GUBE WHATSAPP, PROVJERITE DA LI STE MEĐU NJIMA: Za ove korisnike više nije dostupan!

Na osnovu navodnog eksplicitnog sadržaja počinilac vrši ucjenu prema žrtvi uz pretnju da će ako žrtva ne uplati određeni iznos na njegov račun sav kompromitujući sadržaj poslati žrtvinim Facebook i messenger prijateljima, osobama iz imenika e-pošte.

 

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!