ŽENE SU SVE ČEŠĆE NADUTE I STOMAK IM SE POVEĆAVA: Kad se jave ljekaru, uglavnom bude KASNO

Porodica i zdravlje
ŽENE SU SVE ČEŠĆE NADUTE I STOMAK IM SE POVEĆAVA: Kad se jave ljekaru, uglavnom bude KASNO
.

Rak jajnika pogađa uglavnom žene u perimenopauzi i postmenopauzi, a često se naziva tihom bolešću zbog simptoma koji se pojavljuju tek u uznapredovalom stadiju.

Rak jajnika je deveti rak koji se javlja kod žena. Postojanje tumora se često kasno dijagnosticira kada rak već metastazira na druge organe. Ako se prepozna na vrijeme, liječenje daje dobru prognozu.

ciste-jajnika-31gcj80g49ie6f32l12ccg

Simptomi za otkrivanje tumora jajnika

Rijetke žene se javljaju zbog jake boli ili simptoma. Većina žena s uznapredovalim rakom javlja se s nespecifičnim simptomima. Ovo su simptomi koji bi mogli upućivati na tumor jajnika:

-nadutost i vjetrovi

- neobjašnjiv osjećaj sitosti

- bol u stomaku

jajnici4

- teškoće pri mokrenju

- bol u leđima i zdjelici

- oticanje stomaka

jajnici2

NJEMAČKI NOBELOVAC ZAPREPASTIO SVIJET: Rak se dobija od ove DVIJE NAMIRNICE, da su znali ljudi još bi bili živi

Većina žena koje su oboljele navode nadutost koja nestaje i pojavljuje se kroz duže razdoblje kao prvi simptom koji su osjetile. Osim toga, neke žene nisu mogle jesti i nisu imale apetit nakon što već dugo nisu jele.

U liječenju je najbitnije rano otkrivanje simptoma. Rezultati liječenja su povoljniji u ranim stadijima bolesti. Ako se rak otkrio tada, šanse za potpuno izlječenje su od 70-100%. U drugom stadiju padaju na 50-70% te do zadnjeg stadija na 10-20%. Posebno ako spadate u rizičnu skupinu, potrebni su vam česti ginekološki pregledi gdje će liječnik vaginalnim i ultrazvučnim testom postaviti moguću sumnju na rak jajnika.

jajnici

Prevencija raka jajnika teško je odrediva, ali postoje neka pravila. U smislu sprječavanja pojave raka može se može preporučiti uzimanje oralnih kontraceptiva. U svakom slučaju je potrebna zdrava prehrana, dovoljno sna i barem umjerena tjelovježba. Ženama koje imaju pozitivnu obiteljsku amnezu i ne žele više rađati, ili su starije od 40 godina, mogu odstraniti jajnike kako bi spriječile mogući nastanak.

jajnici2

Ovaj lijek ženama spašava život

Najnovija istraživanja su pokazala kako mala doza aspirina može smanjiti rizik od raka jajnika za četvrtinu.

Ovo istraživanje sprovedeno je na Harvardu, a učestvovalo je 205.000 žena. Istraživanje je pokazalo kako one koje su redovno uzimale četvrtinu doze lijeka imale su manje šanse da obole od raka. 

aspirin2
Inače, aspirin se koristi kao lijek protiv bolova još od vremena starih Egipćana koji su otkrili da on pomaže kod bolova na porođaju. Posljednjih godina naučnici su otkrili da ovaj jeftini lijek ima mnogo širu primjenu. On razrjeđuje krv i smanjuje upale i zbog toga može da se koristi u liječenju različitih bolesti. 

Aspirin ljekari propisuju kako bi pacijentima smanjili probleme sa srcem jer sprječava nastanak krvnih ugrušaka. Dokazano je da pomaže u smanjenju rizika od raka crijeva, a sada je sa Harvarda stigla potvrda da može da se koristi i u prevenciji raka jajnika.

aspirin1

Drugo istraživanje je pokazalo da lijekovi protiv bolova kao što su ibuprofen i naproksen zapravo povećavaju rizik od raka jajnika. 10 tableta nedeljno nekoliko godina povećavaju rizik od raka jajnika za 19 posto. 

aspirin

Prije uzimanja aspirina, potrebno je da se konsultujete sa svojim ljekarom i nipošto ga nemojte uzimati na svoju ruku.

NOBELOVAC OTKRIO, FARMACEUTI OVO KRIJU OD NAS: Jeftin napitak koji svako TREBA uzimati JEDNOM MJESEČNO!

Ne propustite