Pojavili se sramotni natpisi o Komšiću ispred kuća: Evo kakve su poruke poslali, DA LI OVO ZASLUŽUJE HRVATSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA?

Aktuelno
Pojavili se sramotni natpisi o Komšiću ispred kuća: Evo kakve su poruke poslali, DA LI OVO ZASLUŽUJE HRVATSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA?
.

Ni sedmicu dana nakon Općih izbora u našoj zemlji se reakcije ne stišavaju, a rezultati su, kako mnogi tvrde' bili zaista iznenađujući.

Ipak, najviše se koplja lome oko izbora Želja Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva. Razlog tako burnih reakcija je tvrdnja da je Komšić izabran glasovima drugih bh. naroda, a ne Hrvata. Da li je to tačno ili ne, svakako nije tema, ali da je izbor Komšića legalan niko ne može osporiti.

k1

Tako se u Vitezu izpred jedne kuće pojavila tabla sa natpisom "Komšić nije hrvatski član Predsjedništva BiH".

k3

Naime, natpis je postavljen na improviziranoj tabli koja je postavljena ispred jedne kuće u Vitezu, a kojim domaćin naglašava što misli o izboru Željka Komšića na Općim izborima u Bosni i Hercegovini.

k2

Podsjetimo, ranije su načelnici Gruda, Čapljine i Posušja Komšića proglasili "personom non grata", a isti primjer slijedili su i načelnici 11 općina iz srednje Bosne. Načelnici Dobretića, Kreševa, Viteza, Kiseljaka, Busovače, te predsjedavajući općinskih vijeća iz Fojnice, Novog Travnika, Travnika, Bugojna i Jajca potpisali su pismo u kojem poručuju da je u navedenim općinama Željko Komšić nepoželjna osoba jer je, kako navode izabran glasovima Bošnjaka i ne može predstavljati hrvatski narod.

komsic1

Ali tko je zapravo Željko Komšić koji je izazvao tako podjeljene reakcije građana BiH?

komsic2

Na stranicama CIN-a se navodi da je lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić rođen 1964. godine u Sarajevu, gdje i danas živi sa suprugom Sabinom i kćerkom Lanom.

komsic7

Školovao se u Sarajevu i diplomirao na Pravnom fakultetu 1988. godine. Dobitnik je „Zlatnog ljiljana“, najvišeg ratnog priznanja Armije RBiH.

komsic3

Od početka 1996. godine, kada se demobilisao, pa do 1998. radio je u Ministarstvu za raseljena lica i izbjeglice Federacije BiH (FBiH). Potom preuzima dužnost predsjednika Gradskog vijeća Grada Sarajeva, a na izborima 2000. godine je izabran za vijećnika, potom i za načelnika Općine Novo Sarajevo, gdje ostaje na dužnosti do jeseni 2001. godine, navodi cin.ba.

NIJE MOGAO DA ŠUTI, KOMŠIĆ NOVOM IZJAVOM ZAPREPASTIO CIJELU BiH: Tek sada slijedi haos

komsic4

Komšić je 2001. imenovan za prvog ambasadora samostalne Bosne i Hercegovine u Beogradu (tadašnja Savezna republika Jugoslavija), ali tu dužnost napušta u proljeće 2003. godine.

komsic5

Potom je radio kao direktor u preduzeću „Revicon“, da bi poslije preuzeo dužnost zamjenika gradonačelnik Sarajeva. Na lokalnim izborima 2004. opet je izabran za načelnika Novog Sarajeva.

komsic6

Osvojivši nešto više od 116.000 glasova, kao kandidat iz reda hrvatskog naroda ulazi u Predsjedništvo BiH 2006. godine i postaje najmlađi član kolektivnog šefa države. Četiri godine poslije ponovo osvaja mjesto u Predsjedništvu sa 337.065 glasova.

komsic9

Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP), u kojoj je bio 15 godina, napušta 2012, a godinu dana poslije osnovao je stranku Demokratska fronta (DF).

komsic11

Ušao je u Predstavnički dom Parlementarne skupštine BIH sa 42.407 glasova. 

komsic10

Prema imovinskom kartonu iz 2014. godine, Komšić je vlasnik stana u Sarajevu u vrijednosti od 150.000 KM. Njegova supruga Sabina prijavila je suvlasništvo sa bratom nad vikendicom i jednim dulumom zemljišta koje su naslijedili od roditelja. Supruga Sabina je suvlasnica i apartmana na Vlašiću. 

komsic12

Komšić je zadužen kreditom od 105 hiljada KM, koji bi trebao otplatiti 2026. godine.

U Mostaru Hrvati najavili protest protiv izbora Komšića

Ne propustite