Getinger: Nema zagađenja nakon havarije u Rafineriji

Aktuelno
Getinger: Nema zagađenja nakon havarije u Rafineriji
.

Direktor društva "Optima grupa" Andrej Getinger tvrdi da nema nikakvih ekoloških posljedica, kada je u pitanju zagađenje vazduha i vode, nakon eksplozije i požara u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu.

Tvrdi da to potvrđuju i izvršena mjerenja.

- Pojavile su se insinuacije vezano za pojavu nenakve naftne mrlje u rijeci Savi, koja navodno potiče iz Rafinerije. To nije stvarno stanje stvari, zato što je mjesto na kojem se desila havarija udaljeno od rijeke, a postrojenja za čišćenje industrijskih voda u Rafineriji su radila i u vrijeme havarije. Ta voda, koja je ispuštana u Savu, zadovoljavala je ekološke kriterijume, a zagađenje nije bilo moguće ni putem podzemnih voda – rekao je Getinger na konferenciji za novinare.

Rafinerija nafte, kako je naveo, od jutros radi uobičajeno te da je u potpunosti je uspostavljena otprema nafte i naftnih derivata, i da se time ispunjavaju sve ugovorne obaveze.

Na mjestu havarije su nadležni organi, koji utvrđuju njene uzroke.

- Kad se završi istraga, izvršit ćemo ispitivanje opreme - rekao je Getinger i precizirao da će se, nakon istrage ocijeniti težina štete i uspostaviti funkcija oštećenih dijelova pogona.

Najavio je da će Rafinerija pružiti pomoć porodici radnika, koji je poginuo u nesreći u tom preduzeću, 9. oktobra u večernjim satima.

Zahvalio je radnicima Rafinerije koji su tokom havarije, zajedno s vatrogascima, učinili velike napore da ne dođe do širenja požara i veće materijalne štete. 

Getinger je također zahvalio i drugima koji su pružili pomoć, ali i rukovodstvu Hrvatske i Slavonskog Broda što su izrazili volju da pomognu u prevazilaženju posljedica havarije u Rafineriji nafte. 

Osnivač „Optima grupe“ je ruska kompanija “NjeftegazInKor”, vlasnica Rafinerija nafte Bosanski Brod.

 

Ne propustite