Trump: Južna Koreja neće Sjevernoj ukinuti sankcije bez odobrenja SAD-a

Svijet
Trump: Južna Koreja neće Sjevernoj ukinuti sankcije bez odobrenja SAD-a
.

Američki predsjednik Donald Trump odbacio je mogućnost ukidanja južnokorejskih sankcija Sjevernoj Koreji, utvrdivši kako ta zemlja neće ukinuti sankcije Pjongjangu bez dopuštenja Sjedinjenih Američkih Država.

Južnokorejska ministrica vanjskih poslova Kang Kyung-wha sugerirala je tokom parlamentarnog saslušanja u srijedu da Seul razmišlja o mogućnosti ublažavanja svojih sankcija prema Sjevernoj Koreji, kako bi tu zemlju potakla na proces denuklearizacije.

Upitan za komentar te mogućnosti, Trump je rekao: "Neće to učiniti bez našeg odobrenja. Ništa ne čine bez našeg odobrenja."

Južna Koreja uvela je sankcije svojem sjevernom susjedu 2010. godine, nakon napada na brod južnokorejske ratne mornarice, u kojem je stradalo 45 mornara, ukinuvši tom odlukom većinu bilateralne trgovinske razmjene između dvije zemlje.

Kang je kasnije ublažila svoju izjavu, koja je izazvala kritike dijela konzervativnih zakonodavaca, utvrdivši kako bi se Sjeverna Koreja svakako prvo trebala izviniti za napad.

Južnokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova službeno je odbacilo da Vlada razmatra tu mogućnost.

Trumpovo odlučno odbacivanje popuštanja južnokorejskih sankcija odraz je službene pozicije SAD-a i Južne Koreje o zajedničkom nastupu prema Sjevernoj Koreji.

Američki predsjednik poziva sve saveznike SAD-a na zadržavanje sankcija toj zemlji sve dok ne pristane na denuklearizaciju.

Inicijativa za denuklearizaciju rezultat je dogovora Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una na historijskom samitu u Singapuru u junu, iako je u međuvremenu došlo do razmimoilaženja po pitanju načina njene provedbe.

 

Ne propustite